Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Duális Képzés

A szakképzési rendszer szabályait a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény (Szkt.) és a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020 (II. 7.) Korm. rendelet (Szkr) tartalmazza. 

A szabályozás alapján kettő féle iskola típusban lehet szakmát tanulni:

Szakképző iskola:
  3 éves
  9. évfolyamon ágazati alapoktatás, mely ágazati alapvizsgával zárul
  10.-11. évfolyamon szakirányú oktatás tanműhelyben vagy szakképzési munkaszerződéssel duális képzőhelyen.
A szakmai bizonyítvány megszerzését követően két év alatt – esti képzésben – érettségi bizonyítvány szerezhető

Technikum:
5 éves képzés
9-10. évfolyamon ágazati alapoktatás, mely ágazati alapvizsgával zárul
11-13. évfolyamon szakirányú oktatás tanműhelyben vagy szakképzési munkaszerződéssel duális képzőhelyen.
Érettségi és szakmai (technikusi) bizonyítvány a 13. évfolyam végén.  

Az érettségivel rendelkező tanulók 2 éves képzés keretein belül az első félévben ágazati alapoktatásban vesznek részt, majd ez után kezdődik számukra a szakirányú oktatás.

 A választható szakmákat a végrehajtási rendeletben található szakmajegyzék tartalmazza.

A szakirányú oktatás – a szakképző iskolában és a technikumban is - duális képzőhelyen szakképzési munkaszerződés keretében valósulhat meg, amely alapján munkaviszony jön létre a tanuló és a képzőhely között, így a tanulók munkabért kapnak és egyéb juttatásokat kaphatnak.
A szakképzési munkaszerződés vonatkozásában fizetendő munkabér legalább a költségvetési törvényben megállapított önköltség egy havi összege (1.200.000 Ft/12=100.000 Ft), de maximum az egy havi összegének 168 %-a lehet. Vagyis a szakképzési munkaszerződés után fizetendő munkabér 2024-ben 100.000 és 168.000 Ft között állapítandó meg.

A szakirányú oktatás költségeinek fedezetére a szociális hozzájárulási adóból adókedvezmény érvényesíthető. A szakképzési munkaszerződést kötő munkáltatók számára a jogszabály a szociális hozzájárulási adóból biztosítja az érvényesíthető kedvezményeket. A fizetendő szociális hozzájárulási adót meghaladó, illetve a szociális hozzájárulási adó fizetésére törvény alapján nem köteles adóalanyok az adókedvezményt adó-visszaigénylés keretében érvényesíthetik.

A duális képzőhelyek nyilvántartásba vételét, valamint ellenőrzését és minősítését továbbra is az illetékes gazdasági kamarák végzik.