Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Származási bizonyítvány

(Certificate of Origin) 
 

Az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége által kiadott „európai eljárási rend”értelmében a származási bizonyítványok kibocsátása az alábbiak szerint történik.  
Az áruexporthoz szükséges származási bizonyítványok (Certificate of  Origin) kibocsátására – a közös agrárpolitika hatálya alá tartozó termékek kivételével  - törvényi felhatalmazás alapján a területi kereskedelmi és iparkamarák jogosultak. Az áruk  exportjához szükséges  további kereskedelmi okmányok, pl. számlák, minőségtanúsítványok, fuvarlevelek, stb.) hitelesítését szintén a kereskedelmi és iparkamarák végzik.  
 
A származási bizonyítvány  az ügyfél írásos kérelmére adható ki. A területi kamarának, mint kibocsátó szervezetnek a vonatkozó szabályokkal kapcsolatos hivatalos tudomásul vételi nyilatkozatot kell bekérnie a kérelmezőtől. Be kell kérnie továbbá a kérelmező cég aláírásra jogosult munkatársainak nevét és aláírási címpéldányát, akik jogosultak a származási bizonyítványokkal kapcsolatos ügyintézés során eljárni. 
 
A származási bizonyítvány láttamozásához szükséges nyomtatvány a kamaránál előre megvásárolható és a kitöltött származási bizonyítványt a kamara illetékes munkatársa a benyújtott dokumentumok alapján aláírásával és bélyegzővel hitelesíti. 

A származási bizonyítványok hitelesítésének díja 2022. január 1-től:

  • a nem önkéntes kamarai tagok részére 16.000 Ft + Áfa,
  • az önkéntes kamarai tagok részére, a kedvezménnyel, 8.000 Ft + Áfa, 

Másolati példányok hitelesítése esetén:

  • a nem önkéntes kamarai tagok részére 6.000 Ft + Áfa
  • az önkéntes kamarai tagok számára 3.000 Ft + Áfa   

Információ:
Kovács Andrea: 82/501-022

Lucz Bianka: 82/501-035

Kapcsolódó menüpontok: