Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

GASTROTOP projekt eseményei

A „mentes” ételkészítés alapjai - 30 órás képzés indul

 GASTROTOP projekthez kapcsolódóan indít képzést a SKIK,100%-os képzési támogatással.

A képzés célja: az étkezési trendekhez és az egészségügyi elvárásokhoz igazodva elősegíteni a638-s
különböző „mentes” ételek elkészítését a vendéglátásban vagy akár otthoni körülmények között.

Óraszám: 30 óra (ebből 5 óra elmélet, 25 óra gyakorlat)

Képzés helyszíne: Kaposvár

Tervezett létszám: 15 fő

Célcsoport: elsősorban a vendéglátásban dolgozó szakemberek jelentkezését várjuk, de más érdeklődők is jelentkezhetnek.

Kezdés dátuma: 2022. február 12.

Tervezett oktatási napok: 2022. február 12-13., 19-20, 26. (5 x 6 óra, szombat-vasárnap)

A képzésen résztvevők megismerkednek azokkal az alapfogalmakkal, amelyek a speciális táplálkozási igények kielégítését szolgálják (pl. leggyakoribb diéták, étkezési trendek, gabonaallergia, gluténérzékenység, laktózérzékenység, tej- és tojásallergia, helyettesítő termékek stb.). 

A gyakorlati rész tartalma: alkalmanként egy-egy menüsor elkészítése különböző „mentes” változatokban (glutén-, tej-, cukor-, tojásmentes, illetve vegán ételek).

Tanfolyam díja: A képzés a résztvevők számára díjmentes (100%-ban támogatott), azonban a jelentkezés véglegesítésével és a felnőttképzési szerződés aláírásával a jelentkező kötelezettséget vállal a képzés elvégzésére. Túljelentkezés esetén a jelentkezések sorrendjét figyelembe vesszük.

Várhatóan 2022. márciusában egy második képzésre is sor kerül, amely a „mentes” sütés (édességek készítése) lesz a témája.



Nyitórendezvény - 2021 szeptember 9.

A 16 hónapot átívelő projekt célja, hogy a legújabb étkezési trendeknek és kihívásoknak megfelelően
megismertesse a vendéglátós szakemberekkel és az érdeklődőkkel a „mentes” étkezés szabályait ésnyito2
lehetőségeit. Ezen belül az adott étrendhez igazítva a speciális ételek elkészítéséhez szükséges anyagok
és technológiák megismertetése, a kapcsolódó fogalmak tisztázása, amely segítséget jelenthet a
vendéglátásban dolgozó szakemberek és a lakosság számára is. 

A projekt 3 magyar és 2 horvát szervezet
együttműködésével valósul meg, vezető partner a
Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
(Agráregyetem, Kőrös). Magyar oldalon részt vevő partnerek: a MATE Kaposvári Campusa, a Zala Megyei
Kereskedelmi és Iparkamara és a SKIK.

A 16 hónapos GASTROTOP projekt célja A SKIK a GASTROTOP projekt keretében a partnerekkel együttműködve a következő tevékenységeket végzi: Képzési anyag elkészítése a mentes ételek elkészítését célzó workshopokhoz, 2x30 órás workshop sorozat megszervezése, 1 napos workshop a téma szakértőivel, 2 napos tanulmányút szervezése, szóróanyagok beszerzése és terjesztése, nyilvánosság szervezése,  adminisztráció és menedzsment.

A projekt nyitó rendezvényét Krizsevác-on szervezte meg a vezető partner, melynek helyszínét egy hangulatos falusi vendégház adta. 

A nyitórendezvény első részében Kakas Andrea, az Interreg Együttműködési Program programmenedzsere áttekintést nyújtott a programozási időszak határon átnyúló projektjeiről. Emlékeztetett a GASTROTOP előzményeire is, az ECOTOP1 és ECOTOP2 projektekre, melyek célja a régió turisztikai, illetve ökoturisztikai kínálatának fejlesztése  volt. Ismertette a GASTROTOP célját és három fő célcsoportját: főiskolai, egyetemi hallgatók, szakképzésben résztvevő tanulók, élelmiszergyártó, turisztikai és gasztronómiai vállalkozások, valamint a speciális igényű fogyasztók. 

Ezt követően a projekt partnerek képviselői egy-egy prezentáció keretében ismertették feladataikat, melyeket el fognak végezni a projekt megvalósulása során. 

A kitűzött célok megvalósítása hozzájárul az étkezési trendekkel a táplálkozással kapcsolatos egészségügyi vonatkozások alaposabb ismeretéhez, és a gasztronómiai szolgáltatások színvonalának emeléséhez.