Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

GASTROTOP projekt eseményei

Zárókonferencia

Szeptember 26-án tartották Kaposváron, a MATE Kaposvári Campusán a GASTROTOP projekt
zárórendezvényét.IMG_3113
Gombos Péter, a campus főigazgató helyettesének köszöntője után a projekt vezető partnere, a Krizevci
Agráregyetem oktatója, Silvije Jercinovic projektmenedzser foglalta össze a projekt céljait és az elért eredményeket.
Ezt követően a projektpartnerek – a SKIK, a Verőcei Főiskola, a ZMKIK, a Krizevci Agráregyetem és a MATE Kaposvári Campusa – képviselői adtak számot a projektben vállalt feladataikról és azok megvalósulásáról.
Valamennyien egyetértettek abban, hogy egy rendkívül sikeres projektet zártak, melynek eredményei már
a közeljövőben érzékelhetők lesznek.
Kifejezték szándékukat a jövőbeni további  gyümölcsöző együttműködésre a  határmenti régió
vállalkozásainak érdekében, hasonló projektek keretében.


Főzzünk együtt!

Augusztus 30. A GASTROTOP projekt keretében Szentkozmadombján tartotta a Zala Megyei Kereskedelmi és11
Iparkamara az egyik különleges szakmai eseményét „Süssünk-főzzünk együtt mentesen!” címmel.

Befejezéséhez közeledik az Interreg V–A Magyarország–Horvátország Együttműködési Program 2014
2020 finanszírozásában tavaly indult GASTROTOP elnevezésű projekt, amelynek megvalósításában a
Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is részt vesz, a somogyi társkamarával, a Krizevaci Agráregyetemmel, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusával, valamint a verőcei Turisztikai és Informatikai Menedzsment Főiskolával partnerségben.
A projekt célja, hogy piackutatással, tudományos háttér biztosításával, oktatással és megfelelő
marketinggel szélesítse a határ menti térségben, a vendéglátásban működő vállalkozások ismereteit az
egyre több embert érintő ételintoleranciával kapcsolatos tudnivalókról.2

A projekt egyik utolsó rendezvényén a projektpartnerek mellett, horvát és magyar szakácsok, cukrászok, a projekt keretében szervezett tréningek résztvevői vettek részt.  A közösen készülő, különböző alapanyagoktól mentes ételek elkészítését Deák Petra dietetikus és szakács vezette a csodálatos Zala megyei környezetben. A rendezvény teret adott a résztvevők közötti tapasztalatcserére, az ötletek megvitatására. 

A GASTROTOP projekt nem titkolt célja az általánosan elterjed érzékenységek és allergiák mellett a kevésbé ismert – ám annál inkább mégis jelenlévő – diétás ételek elkészítésének népszerűsítése, ezek
elkészítési fortélyainak megismertetése a szakemberekkel, és az érintett résztvevőkkel.

A GASTROTOP projekt 2022 szeptemberében zárul, és a partnerek abban bíznak, hogy a tevékenységeiknek köszönhetően szerzett szakmai tapasztalatok beépülnek a vendéglátás területére, és az ismeretek nyomán az allergén összetevőket kerülő, bővülő kínálat várja a térségbe látogató vendégeket. 

Tanulmányút Somogy megyében

Június 21-22.   A GASTROTOP projekt következő állomása a 2 napos tanulmányút volt Somogysör
megyében, ahol a SKIK által szervezett programokon vehettek részt a projekt partnerek és a mentes étkezésben érintett vendégek. A tanulmányutat a kaposvári Hansdönner Sörfőzdében tett látogatással indítottuk, ahol a házi sörkészítés fortélyaiba és a gluténmentes sör készítésének tapasztalataiba nyerhettünk betekintést. Ezt követően a Fino-Food tejüzemében vettünk részt egy előadáson, ahol a cég tejmentes termékeit és a forgalmazás tapasztalatait mutatták be.

A nap második felében a Felsőmocsoládon található Bánó Mária Kastélyszálló adott otthont az
egészséges életmódhoz kapcsolódó programoknak, amelyeken a résztvevők megismerhették a vegyszer
és adalékanyag mentes borászat rejtelmeit és ízelítőt kaptak az illóolajok és a természetes kozmetikumok
világából. 

A tanulmányút második napját a polányi Babérliget Kúriába és a kutasi Hertelendy kastélyba tette
emlékezetessé. Mindkét helyen nagy hangsúlyt fektetnek a csendes időtöltésre, a rendezvényszervezésre
és a minőségi ételekre. Az egyes összetevőktől mentes étrend ma már nem csak az allergiáktól vagy
intoleranciától szenvedő vendégek esetében jelent kihívást, hiszen a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a
növekvő igényeket változatos, egészséges, adalékanyagoktól és bizonyos összetevőktől mentes ételekkel
lehet kielégíteni.

A két-napos programon összesen 25 fő vett részt, akik között horvát és magyar résztvevők is voltak.

finofino2IMG-1392

 



GASTROTOP tanulmányút Horvátországban

Május végén szervezte meg a GASTROTOP projekt egyik horvátországi partnere, a Veleučilište u
Virovitici elnevezésű felsőoktatási intézmény azt a horvátországi tanulmányutat, amelyen a résztvevők
megismerhették azokat a muraközi szolgáltatásokat, amelyek a hagyományos, és egészséges
táplálkozáshoz köthetők.1
A múlt évben kezdődött 16 hónapos GASTROTOP projekt célja, hogy megismertesse a különböző ételek
egészségre gyakorolt hatását, és azokat az étkezési trendeket, amelyek meghatározzák napjaink étkezési
szokásait. A projekt két horvát és három magyar partner keretében valósul meg. A szervezett programok
és tevékenységek eredményeképp megismerhetők a legfontosabb irányok, amelyekkel a helytelen
táplálkozásból eredő betegségeket, intoleranciákat lehet kivédeni.

A tanulmányút fő témakörét a Rudolf Steiner nevéhez fűződő, úgynevezett biodinamikus gazdálkodás
adta. A polihisztornak tartott Rudolf Steiner a Muraközben található Donji Kraljevec-ben látta meg aSteiner_um_1905
napvilágot, majd Ausztriában végezte iskoláit. Neve elsősorban filozófiai munkásságáról ismert, az
antropozófia megalkotója, és a Waldorf pedagógia atyja, emellett számos más területen bizonyította
egyedülálló képességeit és tudását. Az általa képviselt mezógazdaság alapja az a holisztikus
megközelítésű, biodinamikus elv, amely a rendszert egy egész, élő organizmusnak tekinti, ahol a működő
szervek hatással vannak egymásra. 

A tanulmányúton láthattuk, hogy a Muraközben gazdálkodó kistermelők között szép számmal akadnak
olyanok, akik a biodinamikus gazdálkodás alapelveit követve igazodnak a modern kor kihívásaihoz. A
Rudolf Steiner Központban megismerhettük a módszer alapelveit, majd különböző megoldásokat
alkalmazó gazdálkodókhoz látogatott el a csoport.4

Mindezeken túl meglátogathattuk a  Muraköz néhány kulcsfontosságú turisztikai látványosságát is, mint
peklenicai Olajmúzeumot.


Mentes étrend az új trend?

Az INTERREG HUHR Határon Átnyúló Együttműküdési Program keretében megvalósuló GASTROTOPDSC_0990
projekt keretében április 21-én konferenciára került sor Kaposváron a SKIK szervezésében. Az esemény témája az adalékmentes élelmiszerek jótékony hatása volt.

A témát több oldalról körbejárva a szakorvosi vélemény is hangot kapott a konferencián. Dr. Guseo András "Az élelmiszerintolerancia alapú betegségek elkerülése a tányérunkon dől el" című előadásában
rámutatott, hogy a modern élelmiszerek terjedésével meredeken emelkedett az autoimmunbetegségben
szenvedők száma. Az élelmiszeriparra csak a fogyasztók tudatossága gyakorolhat nyomást. 

Ábrahám-Alexa Anita, dietetikus a legfontosabb allergén anyagok és helyettesítésük témájú előadásában, bemutatta mi az amire a leginkább figyelni kell  a búzaliszt, a tej, és a cukor helyettesítésénél.

Szommer Gábor, a Fino-Food Kft kereskedelmi igazgatója  a cég tejmentes (vegán) termékeit mutatta be. 

„Pionír” élelmiszergyártó és vendéglátó vállalkozások is megjelentek a térségből termékeikkel a rendezvényen, melyeket nemcsak nézni, de kóstolni is lehetett.

DSC_0947DSC_1025DSC_1012


Lezajlott a GASTROTOP projekt főzőtanfolyama

"Mentes" ételkészítési ismeretek tanfolyam indult Kaposváron az INTERREG HUHR Határon Átnyúló Együttműküdési Program keretében megvalósuló GASTROTOP projekthez kapcsolódóan.

Az elmúlt években jelentősen változtak az étkezési trendek és szokások. Tapasztalható, hogy a664-s vendéglátóhelyeken megnőtt a kereslet az egyedi igények szerint elkészített ételek iránt, ennek oka részben az egészségügyi szempontokban, részben az eltérő ízlésekben keresendő. A vendéglátósok számára sokszor komoly kihívást jelent, hogy megfeleljenek a vendég kérésének, ezért a kínálati lehetőség mellett nagyon fontos a megfelelő kommunikáció is.

Ehhez nyújt segítséget a  Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara képzése, amely a  GASTROTOP projekten belül,  az Interreg V–A Magyarország–Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében valósul meg.

A programra elsősorban vendéglátósok jelentkezését vártuk, de jelentkezhettek azok is, akik valamiféle egészségügyi probléma miatt szeretnének a hagyományostól eltérő módon különféle ételeket elkészíteni. Az elméleti részben a különböző táplálkozási zavarokkal kapcsolatos fogalmak kerülnek előtérbe, a gyakorlat pedig azt mutatja meg, hogyan lehet egyes alapanyagok helyettesítésével glutén-, tej- vagy cukormentes változatban elkészíteni az ételeket.

A kitűzött célok megvalósítása hozzájárul az étkezési trendekkel a táplálkozással kapcsolatos egészségügyi vonatkozások alaposabb ismeretéhez, és a  gasztronómiai szolgáltatások színvonalának emeléséhez.


A „mentes” ételkészítés alapjai - 30 órás képzés indul

 GASTROTOP projekthez kapcsolódóan indít képzést a SKIK,100%-os képzési támogatással.

A képzés célja: az étkezési trendekhez és az egészségügyi elvárásokhoz igazodva elősegíteni a638-s
különböző „mentes” ételek elkészítését a vendéglátásban vagy akár otthoni körülmények között.

Óraszám: 30 óra (ebből 5 óra elmélet, 25 óra gyakorlat)

Képzés helyszíne: Kaposvár

Tervezett létszám: 15 fő

Célcsoport: elsősorban a vendéglátásban dolgozó szakemberek jelentkezését várjuk, de más érdeklődők is jelentkezhetnek.

Kezdés dátuma: 2022. február 12.

Tervezett oktatási napok: 2022. február 12-13., 19-20, 26. (5 x 6 óra, szombat-vasárnap)

A képzésen résztvevők megismerkednek azokkal az alapfogalmakkal, amelyek a speciális táplálkozási igények kielégítését szolgálják (pl. leggyakoribb diéták, étkezési trendek, gabonaallergia, gluténérzékenység, laktózérzékenység, tej- és tojásallergia, helyettesítő termékek stb.). 

A gyakorlati rész tartalma: alkalmanként egy-egy menüsor elkészítése különböző „mentes” változatokban (glutén-, tej-, cukor-, tojásmentes, illetve vegán ételek).

Tanfolyam díja: A képzés a résztvevők számára díjmentes (100%-ban támogatott), azonban a jelentkezés véglegesítésével és a felnőttképzési szerződés aláírásával a jelentkező kötelezettséget vállal a képzés elvégzésére. Túljelentkezés esetén a jelentkezések sorrendjét figyelembe vesszük.

Várhatóan 2022. márciusában egy második képzésre is sor kerül, amely a „mentes” sütés (édességek készítése) lesz a témája.



Nyitórendezvény - 2021 szeptember 9.

A 16 hónapot átívelő projekt célja, hogy a legújabb étkezési trendeknek és kihívásoknak megfelelően
megismertesse a vendéglátós szakemberekkel és az érdeklődőkkel a „mentes” étkezés szabályait ésnyito2
lehetőségeit. Ezen belül az adott étrendhez igazítva a speciális ételek elkészítéséhez szükséges anyagok
és technológiák megismertetése, a kapcsolódó fogalmak tisztázása, amely segítséget jelenthet a
vendéglátásban dolgozó szakemberek és a lakosság számára is. 

A projekt 3 magyar és 2 horvát szervezet
együttműködésével valósul meg, vezető partner a
Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
(Agráregyetem, Kőrös). Magyar oldalon részt vevő partnerek: a MATE Kaposvári Campusa, a Zala Megyei
Kereskedelmi és Iparkamara és a SKIK.

A 16 hónapos GASTROTOP projekt célja A SKIK a GASTROTOP projekt keretében a partnerekkel együttműködve a következő tevékenységeket végzi: Képzési anyag elkészítése a mentes ételek elkészítését célzó workshopokhoz, 2x30 órás workshop sorozat megszervezése, 1 napos workshop a téma szakértőivel, 2 napos tanulmányút szervezése, szóróanyagok beszerzése és terjesztése, nyilvánosság szervezése,  adminisztráció és menedzsment.

A projekt nyitó rendezvényét Krizsevác-on szervezte meg a vezető partner, melynek helyszínét egy hangulatos falusi vendégház adta. 

A nyitórendezvény első részében Kakas Andrea, az Interreg Együttműködési Program programmenedzsere áttekintést nyújtott a programozási időszak határon átnyúló projektjeiről. Emlékeztetett a GASTROTOP előzményeire is, az ECOTOP1 és ECOTOP2 projektekre, melyek célja a régió turisztikai, illetve ökoturisztikai kínálatának fejlesztése  volt. Ismertette a GASTROTOP célját és három fő célcsoportját: főiskolai, egyetemi hallgatók, szakképzésben résztvevő tanulók, élelmiszergyártó, turisztikai és gasztronómiai vállalkozások, valamint a speciális igényű fogyasztók. 

Ezt követően a projekt partnerek képviselői egy-egy prezentáció keretében ismertették feladataikat, melyeket el fognak végezni a projekt megvalósulása során. 

A kitűzött célok megvalósítása hozzájárul az étkezési trendekkel a táplálkozással kapcsolatos egészségügyi vonatkozások alaposabb ismeretéhez, és a gasztronómiai szolgáltatások színvonalának emeléséhez.