Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Szolgáltatásaink

VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TAGI TÁMOGATÁSOK

A SKIK évek óta vissza nem térítendő támogatásokat nyújt az önkéntes tagság részére, különböző, a versenyképességet elősegítő célok érdekében. 2020-ban az alábbi támogatások igényelhetők: Széchenyi Kártya Program hiteleinek kamattámogatása, külföldi piacra jutás ( marketineszközök gyártása, külföldi vásárokok való részvétel,  közös szervezésű külföldi szakmai út ) támogatása, pályázatkészítés költségeinek-, minőségbiztosítási rendszerek tanúsíttatásának támogatása, képzési költségek támogatása, gyakorlati képzők képzéssel kapcsolatos költségeinek támogatása, informatikai eszközbeszerzés, honlapfejlesztés, készíttetés  támogatása.
Újonnan belépett vállalkozások is igényelhetik a támogatásokat !

Információ: Békefiné Dobozi Beatrix , tel.: 82/501-024, bbekefine@skik.hu

SZÉCHENYI KÁRTYA PROGRAM HITELEI

A vállalkozások forráshoz jutását a népszerű Széchenyi Kártya Program forgalmazásával segíti a kamara. A Széchenyi Kártya folyószámlahitel a mikro-, kis- és középvállalkozások részére kialakított, kedvezményes kamatozású hitelkonstrukció. A hitelhez állami-, és tagok számára kamarai kamattámogatás is kapcsolódik. Segítségével a legalább már egy éve működő mikro-, kis- és középvállalkozások egyszerűsített eljárással szabad felhasználású hitelhez juthatnak. A Széchenyi Kártyához kapcsolódó hitelkeret 500 ezertől 100 millió Ft-ig terjed. 

A Széchenyi Kártya Program keretében kifejezetten a COVID-19 járvány miatti gazdasági nehézségek kezelésére 2020. május 15-től új hitelkonstrukciók kerül bevezetésre. 

Az új, kiemelt mértékű állami támogatással elérhető konstrukciók célja, hogy a koronavírus járvány hatására kedvezőtlen helyzetbe jutott mikro, kis-, és középvállalatok kedvezményes feltételek mellett, gyorsan és könnyen elérhető forráshoz jussanak, segítve ezzel is a munkahelyek megőrzését és a normál üzletmenet visszaállítását.

A Széchenyi Kártya Program új hitelkonstrukciói minden eddiginél kedvezőbb kondíciókkal, rendkívül alacsony, a teljes futamidő alatt fix kamaton lesznek elérhetőek a vállalkozások számára.

Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz
Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel
Széchenyi Likviditási Hitel
Széchenyi Beruházási Hitel Plusz
Agrár Széchenyi Kártya Plusz

Mindezek mellett a régi hitelkonstrukciók továbbra is igényelhetők: 

Széchenyi Kártya Folyószámlahitel
Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel
Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel
Agrár Széchenyi Kártya

Az ügyintézés a megyében négy helyen – Kaposváron, Marcaliban, Nagyatádon és Siófokon - a kamarai ügyfélszolgálati irodákban  történik.

Információ: Békefiné Dobozi Beatrix , tel.: 82/501-024, bbekefine@skik.hu

KÉPZÉS-SZAKKÉPZÉS

Továbbra is kiemelt terület kamaránknál a szakképzési feladatok ellátása a szakképzésről szóló törvénynek megfelelően.

 Ezek közül néhány a legfontosabbak közül:  a szakképző iskolai tanulók gyakorlati képzését végző szervezetek nyilvántartásba vétele, a képzőhelyek felügyelete, ellenőrzése, a tanulószerződések és együttműködési megállapodások ellenjegyzése és nyilvántartása, a szakképző iskolai tanulók szintvizsgáinak, a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny elődöntőinek szervezése és lebonyolítása, valamint egyre szélesebb körben végezzük  pályaválasztást segítő pályaorientációs tevékenységünket.

A szakmai záróvizsgákra elnököt és tagokat delegálunk, illetve javaslunk, valamint  működtetjük a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságot, ellátjuk annak titkársági feladatait. Mesterképzéseket és vizsgákat szervezünk a felmerülő igényeknek megfelelően.

A tanulók gyakorlati képzésével kapcsolatos részletes tudnivalók, a tanulószerződés és együttműködési megállapodás nyomtatvány, valamint az ezzel kapcsolatos tájékoztató anyagaink és a vonatkozó jogszabályok megtalálhatók kamaránk honlapján.

További információval a szakképzési osztály munkatársai személyes és telefonos tanácsadással is szívesen állnak rendelkezésre.

Információ: Mayer Judit, szakképzési vezető tel.: 82/501-042, jmayer@skik.hu

SKIK: INFORMÁCIÓS CENTRUM

A vállalkozások versenyképessége szempontjából a pénzügyi források mellett a másik legfontosabb elem az információ. Az információ hatalom, de beszerzése időigényes, sokszor költséges. A SKIK többféle módon is segítséget nyújt abban, hogy a tagok egyszerűen, célirányosan és nem utolsósorban a lehető legkedvezőbb feltételekkel juthassanak a tevékenységük szempontjából fontos tudnivalókhoz. 

Rendezvények A tájékoztatást szolgálják a kamara rendezvényei, előadásai melyeket mindig az aktualitásoknak megfelelően szervezünk, figyelemmel arra, hogy az érdeklődők gyakorlatias, a mindennapi munka során hasznosítható információkhoz jussanak. A rendezvényeken való részvétel a rendezett státuszú kamarai tagok részére döntően ingyenes, illetve esetenként önköltséges, a piaci ár töredékének megfelelő díj.
A kamara egész évre szóló rendezvényterve és aktuálisan következő rendezvények meghívói megtekinthetők a kamarai honlapon.

Somogyi Gazdaság A soron következő rendezvényeinkre szóló meghívókat a Somogyi Gazdaság hasábjain is közzé tesszük. Kérjük, kísérje figyelemmel havonta megjelenő újságunkat, a Somogyi Gazdaságot, mely mindig aktuális, friss információkat nyújt az olvasóknak. Több kiadványunk is megjelent, köztük a somogyi vállalkozásokat kül- és belföldön népszerűsítő promóciós kiadványok. A kiadványok másik csoportja azokat az ismereteket tartalmazza, amelyek a vállalkozások külgazdasági tevékenységének elősegítését szolgálják.

Szakmai klubok  Ugyancsak az információk átadásának fórumai a kamarai szakmai klubok. A klubokban lehetőség nyílik egy adott szakterületen tevékenykedő szakemberek számára a kapcsolatépítésre, a tapasztalatcserére és szakmai programokon való részvételre.

A kamaránál jelenleg működő klubok:
Informatikai-,Humán Erőforrás-,Minőségügyi-,  Adó és Számviteli Szakmai Klub, Női Vállalkozók Klubja.A Kereskedelmi Klub, a Controlling Klub és a Sport-Fitness Klub szerveződése megkezdődött.

Rendezvényekről, az újságról és a szakmai klubokról információ:  
Thurzó Ágnes, 82/501-025, athurzo@skik.hu

 A Europe  Direct Tájékoztató Központ  A SKIK Székházban Europe Direct tájékoztató iroda működik. A Europe Direct hálózat az Unió mind a 28 országában jelen van, Magyarországon is,  minden megyében és a fővárosban. A szolgáltatás célja, hogy a vállalkozók és a lakosság helyben, saját anyanyelvén közvetlen információkhoz juthasson.

Információ: Puha Anikó, 82/501-035, apuha@skik.hu 

WWW.SKIK.HU Sok hasznos információ forrása a SKIK portálja. A portálon különböző témakörök szerint csoportosítva, könnyen kereshető módon helyezkednek el a rendszeresen frissített-, gazdasági- és kamarai élettel összefüggő  hírek, aktualitások. ( pl.: Pályázatok, hitelek, EU információk, oktatás, képzés, éves rendezvényterv, stb).

 A SKIK portáljáról igénybe vehető az országos működtetésű pályázat- és rendezvényfigyelő rendszer, melyből igény szerint  elektronikus hírlevél formában tájékoztatást küldünk az aktuális lehetőségekről és eseményekről. A kamarai honlapon megtalálható az Üzlet@hálón elnevezésű partnerkereső rendszer, melyre jelszó segítségével minden regisztrált vállalkozás felteheti üzleti ajánlatait. A honlapon kialakítottuk a Vállalkozói Netkalauz című információs portált, mely a következő témakörökben tartalmaz hasznos információkat: vállalkozásmenedzsment, innováció, üzleti kapcsolatok kialakítását segítő vállalkozói nyilvántartások.A megyében négy helyen – Kaposváron, Siófokon, Nagyatádon és Marcaliban – működő SKIK InfoPontok-on táblagépek kerültek kihelyezésre. Az ügyfélszolgálat színvonalának javítása érdekében azt szolgálják, hogy –  az erre a célra kifejlesztett Kamarai Iránytű (KIRA) nevű portál segítségével az ügyfelek helyben és az Internetről is tájékozódhassanak a kamarai szolgáltatásokról, a vállalkozás alapítás alapvető lépéseiről valamint a szellemi tulajdonvédelemmel kapcsolatos fogalmakról. Az Export Kalauz című honlap a külpiaci tevékenységhez kapcsolódóan tartalmaz hasznos információkat.

 Információ: Farkas Emma tel.: 82/501-032, e-mail: efarkas@skik.hu

 VITARENDEZŐ FÓRUMOK

Békéltető Testület A békéltető testület a fogyasztóvédelmi törvény  alapján létrehozott-, a kamara által működtetett független szervezet. A testület feladata a fogyasztó (megrendelő) és a vállalkozó, vállalkozás között,  a termék, a szolgáltatás minőségével  kapcsolatos jogviták bírósági úton kívüli feloldása.

Nem csak természetes személyek kezdeményezhetnek fogyasztói jogvitákat a vállalkozásokkal szemben, hanem mikro-, kis- és középvállalkozások, egyesületek, egyházak, lakásszövetkezetek és társasházak is. A Békéltető Testülethez érkező ügyek száma évről évre folyamatosan nő.

A fogyasztóvédelmi törvény értelmében tavaly óta a bepanaszolt vállalkozásoknak kötelező a megjelenés a tárgyaláson. Az esetlegesen mégis távolmaradó vállalkozásokat a fogyasztóvédelmi hatóság pénzbírsággal sújtja.

Információ: Fehér Miklósné, tel.: 82/501-026, afeherne@skik.hu

Teljesítésigazolási Szakértői Szerv Sokmilliárd forintnyi az építőiparban az adósságállomány, amit nem fizettek ki a megrendelők, a fővállalkozók a tényleges munkát végzőknek. Ezen a helyzeten kíván változtatni a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSzSz). A 2013.évi XXXIV. törvény rendelkezik az építmények tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos egyes viták rendezésében közreműködő szervezetről . A szakértői szerv döntése kötelező érvényű mindkét fél számára, egy későbbi bírósági perben hivatalos szakértői véleményként felhasználható.

Információ:  dr. Bauer Péter Pál jogtanácsos 82/501-014, pbauer@skik.hu

VENDÉGLÁTÓHELYEK KAMARAI MINŐSÍTÉSE
VÉDNÖKI TÁBLA

 A három Balaton parti megye – Somogy, Zala, Veszprém – kereskedelmi és iparkamarái  végzik a vendéglátóhelyek minősítését és védnöki táblával történő ellátását. A minősítő rendszer célja, hogy a szakma elvárásainak leginkább megfelelő éttermek és cukrászdák szigorú szakmai szempontrendszernek megfelelve végezzék tevékenységüket. A védnöki táblás éttermek listája ide kattintva megtekinthető.  

Információ: Kurucz János, tel. 82/501-031, email: jkurucz@skik.hu

KITÜNTETÉSEK, ELISMERÉSEK

 A SKIK Elnöksége a megye gazdasági életében nyújtott kiemelkedő teljesítmények elismerésére évente az alábbi kitüntetéseket hirdeti meg, melyekre pályázni, illetve más vállalkozásokat jelölni lehet.

Somogy Gazdaságáért-,
Somogy Gazdaságáért Életműdíj
Az Év Somogyi Vállalkozása (mikro-, kis és közepes vállalkozás kategória ),
Somogy Szakképzéséért-,
Somogy Idegenforgalmáért-,
Somogy Innovációjáért-,
Somogy Környezetvédelméért.

A SKIK jubiláló tagjait minden évben oklevél adományozásával köszönti alakulásuk 10.,20.,25.,30.,40.,50.,60.,70.,75.,80.,90.,100.és ezt követően ugyanilyen periódusok szerinti évfordulóján. Az adott évben jubiláló vállalkozások köre a kamarai tagnyilvántartó rendszer adatai alapján kerül meghatározásra. Ha a vállalkozás jogelőddel rendelkezik, az időszak a jogelőd alapításának időpontjától számítható. Erről azonban az érintett vállalkozás ad információt, mivel a kamara ilyen adatokkal nem minden esetben rendelkezik.

Információ: Thurzó Ágnes 82/501-025, athurzo@skik.hu

TEREMHASZNÁLAT

A rendezett tagságú kamarai tagok a kamarai székház bármelyik előadótermét évente egy alkalommal térítésmentesen használhatják előzetes időpont egyeztetést követően.  

Információ: Gáborné Neumann Ilona, gazdasági munkatárs 82/501-051, igaborne@skik.hu

REGISZTRÁLT VÁLLALKOZÁSOKNAK

 A kamara a nem kamarai tag regisztrált vállalkozásoknak alapszolgáltatásokat nyújt :

ÜZLETI PARTNERKERESÉS
Regisztrált gazdálkodó szervezetek nyilvántartása.
Az adatbázis a SKIK honlapján  valamennyi látogató számára hozzáférhető  és benne az  úgynevezett  töredékszavas kereséssel – adószám, név, településnév vagy a tevékenység megnevezése alapján – valamennyi regisztrált vállalkozás adatai megtalálhatók. 
Az adatbázis folyamatosan bővül. Egy-egy vállalkozás akkor kerülhet be a nyilvános rendszerbe, ha a rögzített adatok és a kamarai hozzájárulás befizetése összekapcsolásra került.
Üzlet@hálón - a kamarai honlapról elérhető internetes üzleti partnerkereső
A vállalkozások a jelszóval történő bejelentkezést követően elhelyezhetik üzleti ajánlataikat, cégprofiljukat a portálon, bemutathatják tevékenységeiket, termékeiket, illetve kereshetnek az ott található ajánlatok között. A szolgáltatás igénybevételéhez a kamarai regisztrációs jelszó szükséges.


A portálon elérhető a magyar exportőr adatbázis(Export Directory), mely  tájékoztatást ad a magyar exporttermékekről a külföldi partnereknek.

PÁLYÁZATFIGYELÉS
A SKIK honlapján elérhető a kamarai pályázat- és rendezvényfigyelő rendszer.
A szolgáltatás célja a  rendszeres tájékoztatás nyújtás a vállalkozásnak az új pályázati- és közbeszerzési kiírásokról. A szolgáltatást igénylő vállalkozásokat hírlevélben tájékoztatja szükségszerű gyakorisággal a kiválasztott témákra vonatkozóan az aktuális eseményekről. A szolgáltatás igénybevételéhez a kamarai regisztrációs jelszó szükséges.

TANÁCSADÁS
A kamarai alapszolgáltatások közé tartozik a gazdasági- pénzügyi-, adózási- és hitelhez jutási tanácsadás.

Természetesen a felsorolt lehetőségek, újdonságok nem teljes körűek,  a SKIK további más szolgáltatásokkal áll tagjai rendelkezésére. Kérjük, kísérje figyelemmel munkánkat, igényelje szolgáltatásainkat.

Ha kérdése, észrevétele van, munkatársaink készséggel nyújtanak segítséget a kamarai székházban, Kaposváron, az Anna u. 6. szám alatt ( tel.:82/501-000, e-mail: skik@skik.hu ), illetve az ügyfélszolgálatokon.