Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

2023 végére Románia és Bulgária is a schengeni övezet része lehet

  • Forrás: Európai Bizottság
  • Szerző: Lucz Bianka

Az Európai Parlament elfogadta Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni szabad utazási övezethez.

Az Európai Parlament 526 igen szavazattal, 57 nem szavazattal és 42 tartózkodás mellett elfogadta Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni szabad utazási övezethez, ugyanis mindkét ország teljesítette a schengeni csatlakozáshoz szükséges feltételeket.
 A képviselők felszólították a Tanácsot, hogy 2023 végéig hagyja jóvá a két országot csatlakozását, mert úgy vélik, hogy egy nagyobb, határellenőrzés nélküli schengeni övezet erősebbé tenné az EU-t és minden tagállamnak joga van csatlakozni Schengenhez, ha készen áll rá.

Indoklás:

A Parlament szerint az a tény, hogy Románia és Bulgária továbbra is a vízummentességi övezeten kívül van, társadalmilag és gazdaságilag is megterheli a két ország vállalkozásait és lakosságát. Bulgária és Románia polgárait diszkrimináció éri, mivel késések, bürokratikus nehézségekkel és többletköltségekkel szembesülnek külföldi utazásuk vagy üzleti tevékenységeik során a schengeni övezetben élő társaikhoz képest – áll a szövegben. A képviselők megjegyzik, hogy a határátkelőhelyeken a románok és a bolgárok által tapasztalt késések néhány órától akár napokig is tarthatnak – szemben a belső határellenőrzések nélküli átlagos 10 perccel –, ami a kamionsofőrök munkakörülményeit is rontja.


Háttér:

Jelenleg Bulgária, Ciprus, Írország és Románia kivételével minden EU-tagország része a schengeni szabad utazási övezetnek, amelybe az EU-n kívüli Izland, Norvégia, Svájc és Liechtenstein is beletartozik. Az Európai Bizottság úgy értékelte, hogy Bulgária és Románia készen áll a schengeni csatlakozásra, az Európai Parlament pedig többször is támogatta csatlakozásukat, viszont a Tanács 2022. december 8-i döntésében elutasította a két ország csatlakozási kérelmét.


Vissza az előző oldalra