Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

2024 végére a C típusú USB lesz az általános, közös töltő

  • Forrás: Európai Bizottság
  • Szerző: Lucz Bianka

Az Európai Parlament új szabályokat fogadott el, melyek szerint a C típusú USB lesz a közös töltési szabvány a kis elektronikai eszközök esetében 2024 végéig.

A különböző eszközökhöz tartozó különböző töltők rengeteg kényelmetlenséget okoznak a fogyasztók számára, és több tonna felesleges e-hulladékot termelnek. Környezetvédelmi céljai elérése és a költségek csökkentése érdekében az EU egyetlen közös töltőt fog bevezetni.

Az Európai Bizottság 2019-es felmérése szerint a fogyasztók 84 %-ának volt problémája a telefontöltőkkel kapcsolatban az azt megelőző két évben.

Mi változik?

Az érintett eszközök
A jogszabály a mobiltelefonokra, táblagépekre, digitális fényképezőgépekre, fülhallgatókra, fejhallgatókra, kézi videojáték-konzolokra, hordozható hangszórókra, e-olvasókra, billentyűzetekre, egerekre, fülhallgatókra és a hordozható navigációs eszközökre vonatkozik. A laptopokat a törvény hatálybalépése után 40 hónappal kell a követelményekhez igazítani.

Alkalmazkodás az új követelményekhez
Az újabb technológiákkal való lépéstartás érdekében a Bizottság módosíthatja az irányelv hatályát, különösen, ha vezeték nélküli töltési megoldásokról van szó.

Új készülékhez nem kell új töltő
Az új törvény „leválasztja” az eszközöket a töltőkről, lehetővé téve, hogy a fogyasztók új eszközt töltővel vagy anélkül vásároljanak. 

Továbbfejlesztett piacfelügyelet
Beleértve a nem megfelelő termékek vagy a tájékoztatási kötelezettségek be nem tartása elleni biztosítékokat.


Vissza az előző oldalra