Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

A magyar parlament ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását

  • Forrás: Euronews
  • Szerző: Lucz Bianka

Magyarország utolsó NATO-tagországként fogadta el Svédország NATO-tagságát.

Február 26-án 188 igen és 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta a magyar Országgyűlés Svédország csatlakozását a NATO-hoz. Az ülésteremben a képviselők megtapsolták a döntést, amit csak a Mi Hazánk képviselői nem támogattak. Ezzel korábbi fogadkozása ellenére Magyarország volt a katonai szövetség utolsó tagállama, amely ratifikálta Svédország csatlakozását. Az északi állam akkor válik hivatalosan is taggá, ha a köztársasági elnök, majd a házelnök is aláírja.

"Történelmi napnak" nevezte a mai napot Ulf Kristersson a döntés után. Az X-en közzétett üzenetében a svéd kormányfő leszögezte: Svédország kész vállalni a rá háruló felelősséget az euroatlanti biztonság terén. Jens Stoltenberg is az X-en közzétett üzenetében üdvözölte, hogy az Országgyűlés hétfőn jóváhagyta Svédország csatlakozását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. A NATO főtitkára közölte: most, hogy minden szövetséges ország jóváhagyta Svédország csatlakozását, a skandináv ország lesz a NATO 32. tagállama. "Svédország tagságával erősebbé válunk és nagyobb biztonságban leszünk."- mondta Stollenberg

A parlamenti voksolásig hosszú, közel két éves út vezetett, Orbán Viktor miniszterelnök és Szíjjártó Péter külügyminiszter korábban többször megígérte, hogy Magyarország nem utolsóként fogja törvénybe iktatni a skandináv ország csatlakozási szerződését. Svédország Finnországgal karöltve, nem sokkal az Ukrajna ellen éppen két éve, 2022. február 24-én indított orosz invázió után jelentette be, hogy csatlakoznának az Atlanti Szövetséghez. Finnország tavaly áprilisban a katonai szövetség 31. tagállamaként lépett be a NATO-ba, a svéd csatlakozást a törökök és a magyarok gátolták, de Törökország idén január végén megszavazta a ratifikációt. Orbán Viktor miniszterelnök a parlament hétfői ülésén közölte, hogy Magyarország szuverén ország, és nem engedi, hogy diktáljanak neki. Ulf Kristersson svéd kormányfő pénteki látogatásával és a svéd-magyar viszonnyal kapcsolatban azt mondta, hogy a svéd miniszterelnök pénteki látogatása sikerrel járult hozzá a két ország közötti fair és tiszteletteljes viszonyhoz.


Vissza az előző oldalra