Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

A magyarokat viselte meg a legjobban a járvány Európában

  • Forrás: EURONEWS
  • Szerző: Puha Anikó
  • EU

Egy friss, 12 országban végzett kutatás szerint a magyarok érezték meg a leginkább a járvány hatásait Európában.

A válaszadók 65 százaléka mondta azt, hogy a betegség, vagy annak gazdasági hatásai érintették az életét. A rangsor másik végén álló Dániában ez az arány mindössze 29 százalék(19 %-ot a betegség, 10 %-ot a gazdasági hatásai). A dánok többség azt mondta, nem érintette őt a pandémia. Eltérően érzékelik Európa különböző országaiban az emberek azt, mennyire érintette az életüket a járvány. A Külkapcsolatok Európai Tanácsa (European Council of Foreign Relations) nevű intézmény friss felmérése szerint általánosságban a kontinens déli és keleti részének lakosságát jobban megviselte a koronavírus, mint a nyugatiakat. Ez a betegségnek való kitettségre és a gazdasági károkra is igaz.

A 12 országot érintő kutatásból kiderült, a magyarok közül gondolják a legtöbben azt, hogy érintette őket a pandémia. A válaszadók 48 százaléka mondta azt, hogy hatással volt a betegség az életére. 17 százalékuk csak gazdasági hatásokról számolt be és 35 százalék mondta azt, hogy nem érintette a koronavírus-járvány. Ezzel szemben Dániában a megkérdezettek 71 százalékára egyáltalán nem volt hatással a betegség, vagy a járvány gazdasági vonzata. Európai szinten a többség, 54 százalék mondta azt, hogy egyáltalán nem érintette a pandémia az életét. A kutatók szerint nagy generációs törést okozott a pandémia.

"A fiatalok nagyon dühösek, hiszen azt mondták nekik, hogy ez a válság csak az idősekre veszélyes, de mégis úgy érzik, ők veszítettek a legtöbbet az életük kilátásaiból, a szabadságukból, és fennáll a veszélye annak, hogy felnő egy apolitikus generáció" - mondta a kutatás egyik szerzője, Mark Leonard. A válaszadók 43 százaléka szerint a saját kormányuk is felelős a járvány terjedéséért. "Nagyon sokan mondták azt az érintettek közül, hogy kulcsfontosságú volt az, ahogy a kormány, legyen az a kínai vezetés, vagy a sajátjuk, ellenőrizte a helyzetet. Az emberek próbálták uralni a saját életüket. De az nagy kérdés, hogy a szabadságra leselkedő veszély felülről, vagy alulról, az emberek felől érkezik." A járványban érintett magyar válaszadók 71 százaléka elégedett volt a bevezetett korlátozó intézkedésekkel. Mindössze 9 százalék tartotta túl szigorúnak azokat.

A magyarok érzik a legszabadabbnak magukat a járvány ellenére, 41 százalék teljesen szabadnak, 47 százalék pedig részben szabadnak. A legkevésbé a németek értenek ezzel egyet: mindössze a válaszadók 11 százaléka érzi magát szabadnak és 35 százalékuk részben szabadnak. 2019-ben még a németek 68 százaléka érezte magát szabadnak, míg Magyarországon hasonló, 69 % volt ez az arány. Összességében a megkérdezett európaiak 80 százaléka mondta azt, hogy veszítettek a személyes szabadságukból. Az európaiak megosztottak annak a kérdésében, hogy ki a fő felelőse a válságnak. A legtöbben (34%) azokat az egyéneket érzik felelősnek, akik nem követik az egészségügyi szabályokat és tanácsokat. A második helyen állnak a nemzeti kormányok válaszintézkedései (16%), a harmadik pedig a kínai kormány válaszreakciója (13%).


Vissza az előző oldalra