Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

A mentális egészség védelme az Európai Unióban

  • Forrás: Európai Bizottság
  • Szerző: Lucz Bianka

Az európaiak nagy többsége szerint a mentális egészség védelme ugyanolyan fontos, mint a fizikai egészségé

A mentális egészség világnapján jelent meg az Eurobarométer mentális egészségről szóló új felmérése, amelyből kiderül, hogy tízből kilenc ember (89%) szerint a mentális egészség előmozdítása ugyanolyan fontos, mint a fizikai egészség védelme. Ugyanakkor a válaszadók kevesebb mint fele ért egyet azzal, hogy a mentális egészségügyi zavarokkal küzdők ugyanolyan szintű ellátásban részesülnek, mint a valamilyen fizikai problémában szenvedő betegek. Ezenkívül a válaszadók közel fele (46%) küzdött valamilyen érzelmi vagy pszichoszociális problémával, és tapasztalt magán például depressziós vagy szorongásos tüneteket az elmúlt tizenkét hónap során. A felmérés szerint a válaszadók közül az említett mentális egészségügyi problémával küzdők több mint fele (54%) nem kapott segítséget szakembertől. Ezek az eredmények is igazolják, hogy alapvető fontosságú a mentális egészséggel kapcsolatos uniós szintű munka folytatása.

Az Eurobarométer-felmérés megerősíti, hogy a közelmúltbeli események, többek között a Covid19-világjárvány, Oroszország Ukrajna ellen indított agressziós háborúja, a klímaválság, illetve más társadalmi és gazdasági hatások tovább rontották az európai lakosság amúgy is gyenge mentális egészségét. A Covid19-világjárvány előtt az EU-ban minden hatodik ember szenvedett valamilyen mentális egészségügyi problémában, és ez a helyzet csak tovább romlott. A válaszadók többsége szerint a világban történt közelmúltbeli események „kis mértékben” (44%) vagy „jelentős mértékben” (18%) befolyásolták mentális egészségüket.

A válaszadók többsége (60%) úgy véli, hogy jó mentális egészségünk szempontjából a legfontosabb tényező az életkörülmények alakulása, másodsorban pedig a pénzügyi biztonság (53%). Az európaiak közel egyharmada gondolja úgy, hogy a természet és a zöld területek közelsége (35%), az alvási szokások (35%), a testmozgás (34%) és a társadalmi kapcsolatok (33%) kulcsfontosságúak a jó mentális egészséghez. Az összes tagállamot tekintve azonban a lakosság nagy többsége szerint a közösségi média használata negatívan befolyásolhatja a fiatalok mentális egészségét.

Arra a kérdésre, hogy az EU mivel tudna leginkább hozzájárulni az európai polgárok mentális egészségének javításához, a válaszadók legnagyobb hányada „az általános életminőség javítását” (45%), másodsorban a „mentális betegségekkel élők diagnózishoz, kezeléshez és gondozáshoz való hozzáférésének és támogatásának javítását” (37%), harmadsorban „a legveszélyeztetettebbek mentális egészségének támogatását” (35%) nevezte meg.


Vissza az előző oldalra