Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

A MOK-törvény befolyásolhatja az uniós pénzek kifizetését

  • Forrás: Népszava
  • Szerző: Lucz Bianka

Az Európai Bizottság értékelése szerint a Magyar Orvosi Kamara ellehetetlenítését célzó friss törvénymódosítás és elfogadásának formája befolyásolhatja a Magyarország számára megítélt uniós források sorsát.

Ez arra utalhat, hogy az Orbán-kormány nem teljesítette a társadalmi egyeztetésre és hatástanulmány elkészítésére tett brüsszeli vállalásait, és ezzel veszélybe sodorhatja az EU járvány utáni helyreállítási alapjából származó támogatások egy részét. Minderről azonban csak később születik döntés Brüsszelben.

Az Európai Bizottság szóvivője úgy fogalmazott a MOK működését átalakító jogszabályról, hogy „A magyar Országgyűlés által elfogadott friss törvényjavaslat, illetve benyújtásának módja meghatározó lehet a Magyarország által vállalt kötelezettségek teljesítése szempontjából”.  

Az Orbán-kormány tavaly decemberben Brüsszelben vállalta, hogy javítani fogja a döntéshozatali folyamat minőségét és átláthatóságát hatékony szociális párbeszéd, az érdekelt felek bevonása, valamint rendszeres hatásvizsgálatok révén. Kötelezte magát, hogy az általa kezdeményezett jogszabályok minimum 90 százalékát legalább egy minimális időtartamra nyilvános konzultációra bocsátja, vagy ha ezt elmulasztja, megfelelően megindokolja, hogy miért nem tartott róla egyeztetéseket. A kabinet azt is megígérte, hogy minden törvényjavaslat esetében hatásvizsgálatot készít. Számos egyéb mellett, ez is egy olyan vállalás, amelynek a teljesítésétől függ a nekünk járó mintegy 5,8 milliárd eurónyi támogatás kifizetése.

Mivel az EU helyreállítási alapjából részletekben lehet majd lehívni a pénzt, az Európai Bizottság minden egyes kifizetés előtt ellenőrzi, hogy az adott ország végrehajtotta-e időarányos vállalásait. A szóvivő tájékoztatása szerint a társadalmi konzultációra és hatásvizsgálatra tett ígéret végrehajtását a nyolcból hat fizetési kérelem elbírálásakor vizsgálni fogják. A MOK-kal kapcsolatos törvénymódosítás körüli szabálytalanságok már az első, 800 millió eurónyi részlet folyósítását megzavarhatják.


Vissza az előző oldalra