Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

A túlfogyasztás napja

  • Forrás: Euronews
  • Szerző: Lucz Bianka

Az emberiség augusztus 2-ig felélte a bolygó éves erőforrásait.

Az emberiség nyolc hónap élte fel azt a tartalékot, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni. A túlfogyasztás napjaként ismert augusztus 2-a az a dátum, amikor a bolygó egy év alatt újratermelhető erőforrásait elhasználtuk.

A tartós túllépés egyre szembetűnőbb tünetekhez vezet, beleértve a szokatlan hőhullámokat, erdőtüzeket, aszályokat és árvizeket, amelyek veszélyeztethetik az élelmiszertermelést.

earth oveshoot
 
 
Az idei dátum hónapokkal korábbi, mint az első túllépési nap 1971. december 25-én.

Hogyan számítják ki a Föld túlfogyasztásának napját?

A túlfogyasztás napját az ENSZ adatai alapján számítják ki az egyes országok ökológiai lábnyomának és a bolygó „biológiai kapacitásának” kiszámításához. A biokapacitás a Föld azon képessége, hogy megújuló erőforrásokat termeljen és elnyelje a hulladékot , míg az ökológiai lábnyom méri a természet iránti keresletet, beleértve az erőforrások fogyasztását és a kibocsátásokat. 

A Global Footprint Network szerint a fosszilis tüzelőanyagok elégetése során keletkező hatalmas mennyiségű CO2 okozta globális felmelegedés okozza a hiányt. A szervezet szerint a globális kibocsátás 43 százalékos csökkentése az évtized végére azt tenné szükségessé, hogy az Overshoot Day-t minden évben 19 nappal eltoljuk 2030-ig. 

Mely országok fogyasztják a legtöbb erőforrást?

Egyes országok gyorsabban égetik el az erőforrásokat, mint mások. Ha a bolygón mindenki úgy élne, mint az Egyesült Államokban, az Overshoot Day március 13-ára esne. Belgium esetében március 26-án, Franciaországban május 5-én, Spanyolországban pedig május 12-én. 

A legrosszabb bűnelkövetők Katar, amely február 10-én, és Luxemburg volt, ahol február 14-én landol a túllépés napja. Ha azonban Indiában mindenki úgy élne, mint az emberek, többé nem lenne túllövés, hiszen évente mindössze 0,8 bolygó értékű erőforrást fogyasztanak el. 

country overshoot

Hogyan tolhatjuk vissza a Föld túlfogyasztás napját?

A Global Footprint Network szerint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások arányának világszerte 39 százalékról 75 százalékra való emelése 26 nappal visszatolná a dátumot. Az élelmiszer-pazarlás felére csökkentése 13 napot, 350 millió hektár föld újraerdősítése pedig nyolc napot adna.

Más nemzeti politikák, mint például a 15 perces városok létrehozása – ahol minden, amire a mindennapokban szüksége van – gyalog vagy kerékpárral elérhető –, valamint a négynapos munkahét bevezetése 11 nappal kitolhatják a dátumot.

A zöld közlekedési eszközök használatának ösztönzése az év későbbi szakaszában is elősegítheti a túllépési napot. Ha az autóval megtett kilométerek egyharmadát tömegközlekedéssel, gyaloglással vagy kerékpárral helyettesítenék, akkor a dátum 13 nappal későbbre esne.


Vissza az előző oldalra