Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

A vonat sokkal környezetbarátabb megoldás, mint az elektromos autó

  • Forrás: Euronews
  • Szerző: Lucz Bianka

Az elektromos járművek kétszer annyi szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a vonatok - állítja a brit vasúti társaságokat összefogó Rail Delivery Group.

Egy részletes tanulmány Nagy-Britannia legforgalmasabb üzleti útvonalait elemezte. Eszerint a legkedvezőbb esetben a legmodernebb, legzöldebb elektromos vonatokon egy főre egytizenötödnyi szén-dioxid-kibocsátás jut, szemben azzal, ha valaki benzines vagy dízel autóval utazna egyedül. A vonat az akkumulátoros elektromos járműnél is jobb választás, kevesebb mint fele annyi szén-dioxid-kibocsátással jár.  Az elemzés a vonattípusokat és a foglaltságot is figyelembe véve számította ki ezeket az adatokat. 

A Rail Delivery Group (RDG) a vállalkozásokat szeretné meggyőzni, hogy a környezetre nézve a legkedvezőbb döntéseket hozzák az utazásoknál. Azt azonban az RDG-nél is tudják, hogy a vasúti közlekedés költségeivel még foglalkozni kell, mert a viszonylag legzöldebb vasúti útvonalak némelyikén a viteldíjak egyáltalán nem olcsóbbak, mint az autók. Az RDG a brit kormány hivatalos adatai alapján kiszámította, hogy a száz legnépszerűbb üzleti utazási útvonalon átlagosan kilencszer több szén-dioxidot termeltek ki egy dízel- vagy benzinmotoros autóval, mint egy vonattal. A konnektorról tölthető hibrid elektromos autók négyszer, az akkumulátoros elektromos autók pedig csaknem két és félszer szennyezőbbek, mint a vonat. 

Az RDG adatai szerint Edinburghból Londonba egy utas 116 kg szén-dioxidot bocsátana ki dízelautóval, 31,8 kg-ot egy akkumulátoros autóval, és 12,7 kg-ot vonattal. A vasúti viteldíj azonban akár 183 fontba is kerülhet, miközben az átlagos benzinköltség nagyjából 50 font lenne, elektromos autóval pedig lényegesen kevesebb, még a közelmúlt energiaár-emelkedései után is. A járvány óta megugrott online értekezletek és videokonferenciák száma, a vasúti üzleti utazásoké pedig jelentősen visszaesett Nagy-Britanniában.  Egyelőre hiába érvelnek a zöld választás és a gyorsabb utazás mellett a vonattársaságok,  ha közben a vasúti közlekedés drága. Ráadásul Angliában vasárnaptól 4,9%-kal emelkednek a vasúti viteldíjak.


Vissza az előző oldalra