Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Ausztria továbbra sem támogatja Románia és Bulgária schengeni csatlakozását

  • Forrás: Euronews
  • Szerző: Lucz Bianka

Az osztrák belügyminiszter szerint jelenleg egyáltalán nem működik a schengeni rendszer, ezért bővíteni sincs értelme.

Gerhard Karner, osztrák belügyminiszter Catalin Predoiu, román belügyminiszterrel tárgyalta és kifejtette, hogy Ausztria álláspontja szilárd a kérdésben, miszerint a schengeni rendszer jelenleg nem működik, Ausztria és Németország, Ausztria és Magyarország, Ausztria és Szlovénia között is van határellenőrzés, és Németország is tervezi bevezetni a Lengyelországgal közös határán.

A román belügyminiszter elmondta, hogy Bukarest együttműködésre törekszik Ausztriával a kérdésben, látogatásán ezt szerette volna szorgalmazni. Cătălin Predoiu hangsúlyozta, hogy Románia a határvédelem etalonjává kíván válni, ugyanis a migráció komoly probléma, amit ennek megfelelően kell kezelni. Bukarest kész együttműködni az Európai Bizottsággal és a tagországokkal e téren.

Karner kijelentésére reagálva a kisebbik román kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt szóvivője, Ionut Stroe közölte: a román kormánynak ki kell tartania, mindent meg kell tennie, hogy megváltozzon az osztrák álláspont. Úgy vélte, ha ezt sikerül elérni, Románia nagyon rövid időn belül a schengeni övezet tagja lehet.

A 27 országból álló térségbe a legtöbb uniós ország, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc tartozik.

Háttér:

Az Európai Parlament 526 igen szavazattal, 57 nem szavazattal és 42 tartózkodás mellett elfogadta Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni szabad utazási övezethez, ugyanis mindkét ország teljesítette a schengeni csatlakozáshoz szükséges feltételeket.
 A képviselők felszólították a Tanácsot, hogy 2023 végéig hagyja jóvá a két országot csatlakozását, mert úgy vélik, hogy egy nagyobb, határellenőrzés nélküli schengeni övezet erősebbé tenné az EU-t és minden tagállamnak joga van csatlakozni Schengenhez, ha készen áll rá.


Vissza az előző oldalra