Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Az EP képviselők a kézipoggyászra vonatkozó szabályok és árak harmonizálását kérik

  • Forrás: Euronews
  • Szerző: Lucz Bianka

A légitársaságok kézipoggyászáról szóló egységes előírásokat szorgalmazó állásfoglalásban a képviselők a méretre és az árképzésre vonatkozó következetes uniós szabályok mellett érveltek.

Az európai parlamenti képviselők azt szorgalmazzák, hogy az EU törölje el a kézipoggyász díját, és egységesítse a méretkorlátozásokat, ugyanis a súly- és méretszabványok nagyon eltérhetnek a légitársaságok között.
  A törvényhozók megszavazták azt a határozatot, amely felszólítja a légitársaságokat, hogy garantálják az utasok számára az "ésszerű" méretű kézipoggyászok díjmentes szállítását. Ennek előzménye az volt, hogy az év elején a spanyol fogyasztói ügyek minisztériuma vizsgálatot indított több fapados légitársasággal szemben a kézipoggyász díja miatt. A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a légitársaság félrevezeti a fogyasztókat a kézipoggyászokra adott árajánlataival kapcsolatban. Valamint a keresőmotorok tisztességtelen előnyhöz juttathatják az ezeket a rendkívül alacsony viteldíjakat hirdető légitársaságokat.

Mit jelent az utasok számára a kézipoggyász díjának betiltása?

Két nagy problémát kell megoldani: a légitársaságok nem következetes kézipoggyász- szabályzattal rendelkeznek, ami zavart okoz az utasokban. Plusz a nem egyértelmű reklámozás, amely rejtett poggyászdíjakat jelenthet a jegy megvásárlásakor. 2014-ben az Európai Bíróság kimondta, hogy az „ésszerű” méret- és súlykövetelményeknek megfelelő kézipoggyász a légi utazás elengedhetetlen része. A bíróság gyakorlatilag úgy döntött, hogy az utasoknak nem kell külön fizetniük – de a határozatot soha nem hajtották végre.

A képviselők hangsúlyozzák, hogy a jelenlegi uniós légiközlekedési jogszabályok felülvizsgálata során a Bizottságnak maradéktalanul végre kell hajtania az Európai Unió Bíróságának vonatkozó ítéletét. Arra is törekednek, hogy az utasok tisztában legyenek azzal, hogy pontosan mi az „ésszerű” méret és súly. A súly- és méretszabványok vadul eltérhetnek a légitársaságok között. Ez különösen problémás azon utasok számára, akik különböző szabványokkal rendelkező légitársaságok csatlakozó járatait üzemeltetik, így nagyobb eséllyel kell külön díjat fizetniük a beszállókapunál.


Vissza az előző oldalra