Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Az EU kiadta a 2024. évi költségvetés-politikai iránymutatását

  • Forrás: Európai Bizottság
  • Szerző: Lucz Bianka

Az iránymutatás célja az államadósság-fenntarthatóság, valamint a fenntartható és inkluzív növekedés előmozdítása.

Az Európai Bizottság iránymutatást tett közzé a tagállamoknak a jövő évi költségvetési politikájuk alakításához és összehangolásához. Az időzítés szempontjából nem mellékes, hogy már megkezdődtek a megbeszélések a jövőbeli gazdasági kormányzási keretről. 2024-ben a költségvetési politikának általánosságban véve mindegyik tagállamban biztosítania kell az államadósság szintjének középtávú fenntarthatóságát, valamint elő kell mozdítania a fenntartható és inkluzív növekedést.

Az általános mentesítési rendelkezés deaktiválásának és a gazdasági kormányzás folyamatban lévő felülvizsgálatának következményei:

A Stabilitási és Növekedési Paktum általános mentesítési rendelkezése, amelynek alapján súlyos gazdasági visszaesés esetén átmenetileg el lehet térni a szokásosan alkalmazandó költségvetési követelményektől, 2023 végétől már nem alkalmazható. Az általános mentesítési rendelkezés alkalmazási időszakának lezárultával ismét számszerűsített és differenciált országspecifikus költségvetés-politikai ajánlások várhatók.

Már megkezdődtek a megbeszélések egy, a Bizottság 2022 novemberében előterjesztett reformelképzelésein alapuló felülvizsgált gazdasági kormányzási keret kialakításáról. 

A jövőbeli uniós költségvetési szabályok hatékony működésének megalapozása és a jelenlegi kihívások figyelembevétele érdekében azonban a Bizottság reformelképzeléseinek egyes elemeit, melyek összhangban vannak a jelenlegi szabályozási kerettel, be lehetne építeni a költségvetési felügyeleti ciklusba.

A Bizottság ezért készen áll arra, hogy 2024-re olyan országspecifikus ajánlásokat javasoljon a költségvetési politika terén, amelyek mennyiségi követelményt, valamint a beruházások és az energetikai intézkedések tekintetében minőségi iránymutatást tartalmaznak majd. Ezek az ajánlások a Bizottság reformelképzeléseiben javasolt kritériumokra épülnek majd, ugyanakkor a Stabilitási és Növekedési Paktum jelenlegi jogi keretével is összhangban lesznek.

Iránymutatás a stabilitási és konvergenciatervek elkészítéséhez

A Bizottság felkéri a tagállamokat, hogy stabilitási és konvergenciaprogramjukban határozzanak meg olyan költségvetési célértékeket, amelyek megfelelnek a Bizottság reformelképzeléseiben meghatározott költségvetési kiigazítási kritériumoknak. A tagállamok arra is felkérést kapnak, hogy vitassák meg, reform- és beruházási terveik várhatóan hogyan járulnak hozzá a költségvetés fenntarthatóságához, valamint az inkluzív növekedéshez, ideértve a zöld és a digitális átállást, valamint a rezilienciaépítéssel kapcsolatos célokat is.

A Bizottság készen áll arra, hogy 2024-re vonatkozóan olyan országspecifikus költségvetési ajánlásokat javasoljon, amelyek:

  • összhangban vannak a tagállamok saját stabilitási és konvergenciaprogramjában meghatározott célértékekkel, feltéve, hogy ezek a célértékek lehetővé teszik, hogy az államadósság-ráta csökkenő pályára kerüljön vagy prudens szinten maradjon, és a költségvetési hiány középtávon a GDP 3%-ában meghatározott referenciaérték alatt mozogjon;
  • számszerűsítettek és a tagállamok államháztartási helyzete alapján differenciáltak;
  • a Bizottság reformelképzeléseiben javasolt nettó elsődleges kiadásokon alapulnak.

Emellett a Bizottság – országspecifikus költségvetés-politikai ajánlásaiban – nagy hangsúlyt fog helyezni a közberuházásokra. A tagállamoknak továbbra is védeniük kell a nemzeti finanszírozású beruházásokat, és gondoskodniuk kell a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből és más uniós alapokból származó források hatékony felhasználásáról, különösen a zöld és digitális átállással, valamint a rezilienciaépítéssel kapcsolatos célokat illetően.

Az országspecifikus ajánlások az energetikai intézkedések költségvetési terhével kapcsolatban is iránymutatással szolgálnak majd.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hu/ip_23_1410


Vissza az előző oldalra