Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Az EU új szabályokat hozna létre a jobb fogyasztóvédelem érdekében

  • Forrás: Európai Bizottság
  • Szerző: Lucz Bianka

Az EU frissíteni szeretné a hibás termékekre vonatkozó meglévő szabályokat, hogy jobban megvédje a fogyasztókat, és lépést tartson az új technológiák fejlődésével.

A meglévő termékfelelősségi irányelvet közel 40 évvel ezelőtt fogadták el. 2022 szeptemberében az Európai Bizottság javaslatot tett közzé az iránymutatások kiigazítására, hogy figyelembe vegyék az újabb termékek technológiai előnyeit. A felülvizsgált irányelv célja, hogy egységes szabályokat állítson fel az uniós országok számára, biztosítsa a digitális és körkörös gazdaság megfelelő működését , és segítse a hibás termékek áldozatait igazságosabb kártérítésben.

A felülvizsgált felelősségi szabályok hatálya

A digitális és zöld világ változásainak jobb tükrözése érdekében a termékek jelenlegi definícióját ki kell terjeszteni a szoftverfrissítésekre, a mesterséges intelligenciára vagy a digitális szolgáltatásokra, például robotokra, drónokra vagy intelligens otthoni rendszerekre. Ugyanakkor a felülvizsgált szabályok kizárják a nyílt forráskódú vagy ingyenes szoftvereket a hatálya alól, mivel ezek a szoftverek a felhasználók fejlesztéseire támaszkodnak. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztők nem tehetők felelőssé az esetlegesen más felhasználók által okozott károkért. Mivel az EU elkötelezett amellett, hogy fenntarthatóbb legyen , a termékeket tartósabbra, újrafelhasználhatóbbra, javíthatóbbra és továbbfejleszthetőbbre kell tervezni. A felelősségi szabályokat a körkörös gazdaság üzleti modelljei esetében is korszerűsíteni kell annak biztosítása érdekében, hogy azok egyértelműek és méltányosak legyenek a termékeket jelentősen módosító vállalatok számára.

Kár

Jelenleg az irányelv csak a fizikai kárt ismeri el jogos indokként a kártérítés követelésére. Az új szabályok értelmében az orvosilag elismert pszichés károsodásokért lehet majd kártérítést kérni, ami terápiát vagy gyógykezelést igényel. Az adatok megsemmisülése vagy visszafordíthatatlan megsérülése, például fájlok merevlemezről való törlése esetén is igényelhető kártérítés. A veszteségnek azonban meg kell haladnia az 1000 eurót.

Felelősség

A Bizottság javaslata szerint a felelősségi időszaknak 20 évnek kell lennie. Az Országgyűlés 30 évre kívánja meghosszabbítani a felelősségi időszakot olyan esetekben, amikor a kár hosszabb idő után látható. A felülvizsgált irányelv értelmében az EU-ban mindig legyen valaki, aki felelősségre vonható a hibás termék által okozott károkért, még akkor is, ha a terméket az EU-n kívül gyártották. Ez lehet a termék importőre vagy a gyártó képviselője. Ha nincs felelős vállalkozás, a fogyasztók továbbra is részesülhetnek kártalanításban nemzeti rendszereken keresztül.

Érthetőbb kompenzációs eljárás

A Parlament célja, hogy egyszerűsítse a termék hibásságának, károkozásának bizonyításának eljárását, és ésszerű indoka van a kártérítési igénynek. A képviselők azt szeretnék elérni, hogy a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok könnyen hozzáférhető és érthető módon nyújtsanak útmutatást és tájékoztatást a kártérítési igényekhez. A kárt szenvedett fogyasztók nemzeti bíróságokhoz fordulhatnak, hogy kötelezzék a gyártókat olyan bizonyítékok közzétételére, amelyek segíthetnek a kártérítési igényük teljesítésében. A jelenlegi irányelvben a kártérítési igény minimális kárküszöbe 500 euró. A Parlament azt javasolja, hogy töröljék el a küszöbértéket, hogy a fogyasztók bizonyíthassák, hogy bármely termék hibája a károsodás lehetséges oka.

Termékhiba

A Parlament úgy véli, hogy egy terméket akkor kell hibásnak tekinteni, ha az nem biztonságos az átlagfogyasztó számára. A hibák összefügghetnek a termék kialakításával, műszaki jellemzőivel, használati utasításával, előrelátható felhasználásával, más termékek által a hibás termékre gyakorolt ​​hatásaival, tekintettel annak élettartamára, vagy folyamatos tanulási képességére.

Következő lépések

A Parlament Jogi Bizottsága és a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság közös jelentését követően a Parlament 2023 októberében hagyta jóvá a felülvizsgált szabályokkal kapcsolatos álláspontját. Ez szolgál majd alapul az uniós országokkal a jogszabály végleges formájáról folytatott tárgyalásokhoz.


Vissza az előző oldalra