Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Az Európai Bizottság elnöke megtartotta évértékelő beszédét

  • Forrás: Európai Bizottság
  • Szerző: Lucz Bianka

Szeptember 13-án tartotta szokásos évértékelő beszédét Ursula von der Leyen, az Európai az Európai Parlamentben.

Az uniós testület elnöke évértékelőjében beszélt az éghajlatváltozás kockázatairól, a gazdasági megpróbáltatásokról és a geopolitikai feszültségről is.
Kijelentette, hogy az EU eddigi legambiciózusabb projektje az Európai Zöld Megállapodás, amelynek egyik legfontosabb célkitűzése, hogy 2050-re Európa klímasemleges legyen. Ez a törekvés mára az európai gazdaság központi eleméve vált, és az uniós ipar készen áll arra, hogy a dekarbonizáció előmozdítása révén a zöld átmenetet lendületbe hozza. Hangsúlyozta, hogy továbbra is biztosítani kell a zöld megállapodás előrehaladását, ehhez hozzájárul az EU szélenergia csomagja is.

 Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatásait ellensúlyozni hivatott helyreállítási alappal újraindították az európai gazdaságot, nagy gazdasági ellenszéllel kell szembenéznie. Ezzel kapcsolatban a következő három fő problémát említette: a munkaerő-és szakemberhiányt, az inflációt és a vállalkozások üzleti tevékenységének nehézségeit. A munkaerő- és készséghiány rekordszintet ér el Európában, a kis-és középvállalkozások mintegy 74 százaléka hiánnyal küzd szakképzett munkaerőből. Az ágazatok közül főként az egészségügyben, az informatikai szektorban és a vendéglátásban is munkaerőhiánnyal küzdenek Európában. 

Az inflációval kapcsolatban az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy az unióban idén csökkeni kezdtek az energiaárak, amelyet az is mutat, hogy a földgáz ára a múlt évihez képest a tizedére csökkent a gáz ára. A 2022-es évben tapasztalt energiaválság következtében, felgyorsult az átállás a megújuló energiaforrásokba és ezzel kapcsolatban megnövekedtek a beruházások. 

Ursula von der Leyen beszédében kiemelte a mesterséges intelligencia rohamos terjedését is, úgy véli hogy gyorsabban fejlődik, mint azt a szakemberek gondolták és ennek szabályozása jelentős kihívást jelent. Ahhoz, hogy a jövőben emberközpontú és átlátható módon fejlődjön, Európának a partnereivel együtt vezető szerepet kell vállalnia a mesterséges intelligenciára vonatkozó új globális keretrendszer kidolgozásában, amely védőkorlátokra, irányításra és az innováció koordinálására épülne.

Nagy hangsúlyt fektetett a Bizottság elnöke Ukrajna további támogatására is az orosz erők elleni küzdelemben. Bejelentette, hogy az EU az ukrán menedékkérők ideiglenes védelmi státuszának meghosszabbítását javasolja.

Von der Leyen megemlítette az elmúlt hónapokban Európát sújtó természeti katasztrófákat illetve a Marokkóban, Líbiában és a többi szomszédos országban bekövetkező éghajlatváltozási problémákat, amelyek emberéleteket követeltek és megerősítette, hogy az EU a jövőben is támogatást nyújt a bajba jutottak számára.

Végül azzal zárta beszédét, hogy az Európai Unió egy olyan szövetséggé szeretne válni, amely nem háborgatja a természetet, ahol az emberek egyenlő bánásmódban részesülnek és szabadon követhetik a céljaikat.

 


Vissza az előző oldalra