Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Az Európai Bizottság új eszközzel szabna gátat a gázáremelkedéseknek

  • Forrás: Európai Bizottság
  • Szerző: Lucz Bianka

A Bizottság újabb válasszal állt elő a jelenlegi energiaválságra: egy olyan piaci korrekciós mechanizmus bevezetését javasolja, amely megvédené az uniós vállalkozásokat és háztartásokat a gázárak hirtelen és túlzott mértékű megugrásától az EU-ban.

Az új kezdeményezés a már meglévő intézkedéseket egészítené ki, mint a gázkereslet csökkentése és az energiaellátás minél többféle forrásból való biztosítása a nagyobb ellátásbiztonság érdekében. Az új mechanizmus célja, hogy mérsékelje az európai gázpiacokon fellépő áringadozásokat, miközben védi a gázellátás biztonságát is.

Előzmény:

Ukrajna orosz megszállásának és az energiaellátás fegyverként való felhasználásának következményeként a földgázárak példátlan csúcsokat értek el mindenhol az EU-ban, és ez év augusztusának második felében minden eddiginél magasabbra szöktek. Augusztusban a közel két hét alatt bekövetkezett szélsőséges áremelkedés rendkívüli károkat okozott az európai gazdaságnak, továbbgyűrűzött a villamosenergia-árakra, és általános áremelkedéshez vezetett. Azért, hogy ez lehetőleg ne forduljon elő még egyszer, a Bizottság azt javasolja, hogy a gázárak szélsőséges megugrásának esetére egy ideiglenes, célirányos eszközt vezessenek be, amely automatikusan beavatkozna a piaci folyamatokba. 

Biztonsági gázárplafon

A javasolt eszköz egy 275 eurós biztonsági árplafon a TTF-en értékesített, legközelebbi lejáratú származtatott pénzügyi eszközök vonatkozásában. (A Title Transfer Facility (más néven TTF) az EU leggyakrabban használt gázár-referenciaértékeként kulcsszerepet játszik az európai nagykereskedelmi gázpiacon.) A mechanizmus a két alábbi feltétel egyidejű teljesülése esetén automatikusan működésbe lépne:

  • a TTF-en értékesített, legközelebbi lejáratú származtatott pénzügyi eszközök elszámolási ára két héten keresztül meghaladja a 275 eurót;
  • a TTF-árak a szóban forgó két héten 10 egymást követő kereskedési napon legalább 58 euróval meghaladták az LNG-referenciaárat.

Amennyiben ezek a feltételek teljesülnek, hatályba lép az árkorrekciós mechanizmus, és többé nem fogadják el azokat a TTF-en értékesített, legközelebbi lejáratú származtatott pénzügyi eszközökre vonatkozó megrendeléseket, amelyek meghaladják a biztonsági árplafont. A mechanizmus 2023. január 1-jétől aktiválható. 

Biztosítékok az ellátásbiztonság és a piac stabilitása érdekében

A javasolt tanácsi rendelet biztosítékokat tartalmaz az energia- és pénzügyi piacok zavarainak elkerülésére. Az ellátásbiztonsági problémák megelőzése érdekében az árplafon csak egy határidős termékre korlátozódna (a rákövetkező hónap TTF-termékeire), hogy a piaci szereplők továbbra is ki tudják elégíteni a keresletet, és az azonnali piacon és a tőzsdén kívül is be tudják szerezni a gázt. Azért, hogy a gázkereslet ne növekedjen, a javaslat értelmében a tagállamoknak a piaci korrekciós mechanizmus aktiválásától számított két héten belül be kell jelenteniük, hogy milyen intézkedéseket hoztak a gáz- és villamosenergia-fogyasztás csökkentésére.

Amint a Tanács elfogadja a piaci korrekciós mechanizmusra vonatkozó, előterjesztett javaslatot, a Bizottság javaslatot fog tenni arra is, hogy a gázkereslet-csökkentési intézkedésekről szóló, júliusban elfogadott rendelet értelmében uniós riasztást hirdessenek ki, amely a keresletcsökkentés érdekében kötelező gázmegtakarítást irányoz elő. 

Ha az árkorlát esetleges nem kívánt negatív következményekkel járna, a javaslat értelmében a mechanizmust bármikor azonnal fel lehet függeszteni.


Vissza az előző oldalra