Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Az európai munkaerőpiac helyzete

  • Forrás: EU-monitor
  • Szerző: Lucz Bianka

A szakemberhiány a legnagyobb gond.

Európa 24 millió kis- és középvállalkozása teszi ki az EU-ban az összes vállalkozás 98%-át és a magánszektor munkahelyeinek kétharmadát. Emiatt nyilvánvaló, hogy a kkv-szektor meghatározó mind gazdasági, mind társadalmi szempontból. A szakemberhiány a szektor legnagyobb kihívása, ami egyre súlyosabb problémákat okoz.
Az új Eurobarométer felmérés szerint a szakemberhiány az egyik legsúlyosabb probléma a kis- és középvállalkozások számára az EU-ban. A szakemberhiány az évek folyamán egyre nagyobb kihívássá nőtte ki magát, amely ma már az összes uniós tagállamot és a gazdaság valamennyi ágazatát érinti.

Majdnem minden második kkv érintett
A mikrovállalkozások 53%-a, a kisvállalkozások 65%-a és a középvállalkozások 68%-a válaszolta a felmérésben, hogy a szakemberhiány súlyos problémát jelent a cég működésében, ami már a mindennapos ügymenetre is kihatással van. Ez esetenként a meglévő munkavállalók munkaterhének növekedésében, az értékesítési volumenek, illetve lehetőségek csökkenésében vagy a jövedelmezőség és a növekedés visszaesésében is megnyilvánul. A cégek a leggyakrabban a műszaki szakképzettséggel rendelkező személyzet hiányát emelték ki, akiket akár speciális képességeik miatt sokkal nagyobb kihívás pótolni.

Nyelvi akadályok
A kkv-k közül minden hetedik (14%) számolt be arról, hogy más uniós országokból érkező munkavállalókat alkalmaz a szakemberhiány kezelésére. A más tagállamokból érkező szakképzett munkaerő felvételének legfőbb akadályaként a nyelvi akadályokat, és csak kisebb mértékben az adminisztratív nehézségeket jelölték meg.

Az Európai Bizottság már próbálkozik
Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos a megjelent felmérés kapcsán úgy fogalmazott: a tanulmány segít megérteni, hogy a szakemberhiány miként érinti az európai gazdaság 98%-át kitevő kkv-kat, hogy ezáltal javíthassuk általános versenyképességüket. Hozzátette, a szakemberhiány leküzdése az európai gazdaság számára prioritás. A Bizottság már dolgozik a kulcsfontosságú stratégiai ágazatokban.

Az Európai Bizottság 2023 szeptemberében terjesztette elő az európai kkv-segélycsomagot. A készségek tekintetében a további szakpolitikai támogatás szükségességét az európai kis- és középvállalkozásokat segítő csomagja is felismerte, amely a politikai és gazdasági válság során számos uniós kkv által tapasztalt nehézségek kezelésére irányul. A csomag átfogó intézkedéscsomagot tartalmaz az adminisztratív terhek csökkentésével, a finanszírozáshoz való jobb hozzáféréssel, az életciklus-támogatási intézkedésekkel, valamint a készségeket támogató intézkedésekkel kapcsolatban.

A csomag keretében a Bizottság hamarosan javaslatot fog előterjeszteni egy uniós tehetségbázis létrehozására, és egy olyan kezdeményezést is elindítanak, amelynek célja az uniós munkaerőpiacot érintő szakemberhiány kezelése érdekében javítani a harmadik országbeli állampolgárok képesítéseinek és készségeinek elismerését. A Bizottság ezenkívül figyelemfelkeltő és mentorálási kampányok révén működik majd együtt azokkal a csoportokkal, amelyek kiaknázatlan vállalkozói potenciálja továbbra is magas, például a nőkkel, a fiatalokkal és a fogyatékossággal élő személyekkel.


Vissza az előző oldalra