Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Az Európai Parlament megkérdőjelezte Magyarország alkalmasságát az EU soros elnökségére

  • Forrás: Politico
  • Szerző: Lucz Bianka

Az Európai Parlament elfogadta a határozatot, mely felszólítja az Európai Tanácsot, hogy Magyarország ne tölthesse be az uniós soros elnökséget jövő nyáron.

A csütörtökön elfogadott parlamenti határozat csak homályos javaslatokat tesz Magyarország tervezett elnökségének visszafogására. „Megkérdőjelezi, hogy Magyarország mennyire tudja hitelesen elvállalni a Tanács elnöki tisztét, és arra kéri az intézményt, hogy „találjanak mielőbb megfelelő megoldást”, vagy szembesüljenek „megfelelő intézkedésekkel” a parlament részéről.

A szavazás hátterében Budapest és Brüsszel hosszú ideje tartó jogállami harca áll. Az EU milliárdokat von vissza Magyarországtól azon vádak miatt, miszerint Orbán Viktor konzervatív miniszterelnök alatt nem hajtották végre a szükséges jogállami reformokat.

Egyes parlamenti képviselők például azzal fenyegetőztek, hogy a minimumra korlátozzák a magyar elnökséggel való együttműködést, vagy a rendezvényeken a budapesti tisztségviselők mellett platformot adnak a másként gondolkodóknak, például újságíróknak vagy akadémikusoknak.


Vissza az előző oldalra