Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Az Európai Parlament támogatja a többletköltségek nélküli roamingot

  • Forrás: https://www.europarl.europa.eu/
  • Szerző: Lucz Bianka
  • EU

Az Európai Parlament elfogadta a többletköltségek nélküli roaming meghosszabbítását.
A roamingdíjakat eltörlő rendelet hatálya 2022. június 30-án járt volna le, ezt a múlt csütörtöki ülésen további 10 évvel hosszabbították meg.

A képviselők kiterjesztik a roaming politikát, hogy az európaiak továbbra is plusz költségek nélkül telefonálhassanak, üzenhessenek és internetezhessenek az EU bármely pontján.

A Parlament a március 24-i ülésén elfogadta a barangolási szabályok kiterjesztését, hogy az uniós fogyasztók továbbra is ugyanolyan költséggel hívhassanak és továbbíthassanak adatokat az EU-n belül, mint otthon. A jogszabályt a Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy hatályba lépjen. 

A jelenlegi jogszabályt 2017 júniusában fogadták el, és 2022 júniusában jár le. A tervezett kiterjesztés része a digitális átállási stratégiának, amely az EU egyik prioritása.

Roaming többletköltségek nélkül

Mintegy 170 millió ember élvezheti annak előnyeit, hogy az EU-n belül a hazaihoz hasonlón költségeken telefonálhat és internetezhet. A rendszer az Európai Gazdasági Térség egész területén működik, ami magában foglalja mind a 27 uniós országot, valamint Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát.

A jogszabály nagyon sikeres volt, a roaming adatforgalom használata például 17-szeresére nőtt 2019 nyarán a barangolási díjak eltörlése előtti nyárhoz képest.

Jobb minőség, több szolgáltatás

Az új rendelet további 10 évvel hosszabbítja meg a jelenlegi szabályokat. Emellett jobb barangolási szolgáltatásokat biztosít az utazók számára. Ahol egyenértékű hálózatok állnak rendelkezésre ott a felhasználók például ugyanazt a mobilhálózati minőséget és sebességet kapják, mint otthon.

Az új szabályok azt is biztosítanák, hogy az emberek a segélyszolgálatokkal való kapcsolatfelvétel esetében ingyen hívhassanak, küldhessenek SMS-t vagy használhassanak egy alkalmazást.

Roaming fenntarthatóság az üzemeltetők számára

Az új szabályok szeretnék elérni azt is, hogy a rendszer fenntartható legyen az üzemeltetők számára is, és továbbra is ösztönözzék a hálózatokba való befektetéseket.


Vissza az előző oldalra