Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Elnökválasztás Csehországban

  • Forrás: Euronews /HVG
  • Szerző: Lucz Bianka

2023. január 13-14-én tartották a cseh elnökválasztás első fordulóját.

A csehek nyolc jelöltre szavazhattak, köztük Petr Pavel volt NATO-tábornokra, Andrej Babis volt miniszterelnökre és Danuše Nerudová volt egyetemi vezetőre.

Ahogy a közvéleménykutatások is megjósolták, az első fordulóban nem lett meg az 50% feletti szavazat egyik fél részére sem, így a második fordulóban fog minden eldőlni, amelybe Petr Pavel és Andrej Babis jutott be.

A választás vége felé még úgy látszott, hogy a volt kormányfő Babis szerezte kettejük közül a több szavazatot, kora estére kiderült, hogy a szavazatok 99,8 százalékának öszeszámlálása alapján Pavel 35,38 százalékot, Babis pedig 35,02 százalékot kapott.

A harmadik helyezett Danuse Nerudovára eddig a választók 13,92 százaléka szavazott. A többi jelölt tíz százalékon aluli eredményt ért el.

A választási részvétel 68,25 százalékos volt, ami új rekordnak számít. Öt éve ez a mutató 61,9 százalékot tett ki.

"Nagyon örülök. A szoros eredmény komoly munkára ösztönöz a második forduló előtt" - mondta Petr Pavel újságíróknak. A nyugalmazott tábornok egyúttal köszönetet mondott több jelöltnek, Danuse Neroduvának, Pavel Fischernek és Marek Hilsernek, akik felszólították választóikat, hogy a második körben Petr Pavelt támogassák.

Az első elemzések szerint Pavelre elsősorban a nagyvárosok lakói, a sikeres vállalkozók, értelmiségiek és magasabb végzettséggel rendelkezők, míg Babisra a vidékiek, az idősebbek, a nyugdíjasok és a nehezebb szociális helyzetben lévő választópolgárok szavaztak.


Vissza az előző oldalra