Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Európai polgári kezdeményezés a dohányfüstmentes környezetért

  • Forrás: Európai Bizottság
  • Szerző: Lucz Bianka

Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a „Felhívás a dohányfüstmentes környezet és az első európai dohányfüstmentes generáció elérésére 2030-ra” elnevezésű európai polgári kezdeményezést.

A kezdeményezés szervezői arra kérik a Bizottságot, hogy tegyen javaslatot az új generációk dohányzástól való megmentésére, a kapcsolódó környezeti veszélyek és a dohányzás elleni fellépés érdekében. Egy olyan kérés is megfogalmaztak, hogy javasoljon jogi aktusokat a dohány- és nikotintermékek 2010-ben született állampolgárok számára történő értékesítésének megszüntetésére.

A kezdeményezés konkrét intézkedésekre szólít fel a dohány- és cigarettacsikk-mentes strandok és folyópartok kialakítására, a dohány- és csikkmentes nemzeti parkok európai hálózatának létrehozására, a kültéri páramentes terek kiterjesztésére,

Mivel ez az európai polgári kezdeményezés megfelel a formai feltételeknek, a Bizottság jogilag elfogadhatónak tartja. A Bizottság ebben a szakaszban nem elemezte a javaslat lényegét.

A nyilvántartásba vételről szóló határozat jogi természetű, és nem befolyásolja a Bizottság végső jogi és politikai következtetéseit a kezdeményezéssel kapcsolatban, valamint az esetlegesen megtenni kívánt intézkedéseket, amennyiben a kezdeményezés megkapja a szükséges támogatást. A kezdeményezés tartalma csak a szervezők csoportjának véleményét fejezi ki, és semmiképpen sem tekinthető a Bizottság álláspontjának.

Következő lépések

A mai regisztrációt követően a szervezőknek 6 hónapjuk van az aláírásgyűjtés megnyitására. Ha egy európai polgári kezdeményezéshez 1 éven belül 1 millió támogató nyilatkozat érkezik, legalább 7 különböző tagállamtól, a Bizottságnak reagálnia kell. A Bizottság dönthet úgy, hogy továbbviszi a kérelmet vagy sem, és meg kell indokolnia.

Háttér 

Az európai polgári kezdeményezést a Lisszaboni Szerződéssel vezették be, mint napirend-meghatározó eszközt a polgárok kezében. Hivatalosan 2012 áprilisában indult. A hivatalos bejegyzést követően az európai polgári kezdeményezés legalább 7 EU-tagállam 1 millió polgára számára lehetővé teszi, hogy felkérjék az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot jogi aktusokra azokon a területeken, ahol hatáskörrel rendelkezik. Az elfogadhatóság feltételei a következők: (1) a javasolt kereset nyilvánvalóan nem esik kívül a Bizottság jogi aktusra irányuló javaslat benyújtására vonatkozó hatáskörén, (2) nem nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy bosszantó, és (3) nem ellentétes nyilvánvalóan az Unió értékeivel.

Az európai polgári kezdeményezés kezdete óta a Bizottsághoz 118 kérelem érkezett az európai polgári kezdeményezés elindítására, amelyek közül 91 volt elfogadható, és így nyilvántartásba vették.

További információért

Felhívás a dohányzásmentes környezetért és az első dohánymentes generációért


Vissza az előző oldalra