Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Horvátország is bevezeti az Eurót

  • Forrás: https://ec.europa.eu/
  • Szerző: Lucz Bianka

Hamarosan Horvátország lesz a 20. ország, amely csatlakozik az eurózónához.
Az eurót hivatalosan 2023. január 1-jén vezetik be, ezt megelőzően pedig az árakat szeptember 5-től kunában és euróban is ki kell majd írni.

Az árak kettős kijelzése 2023 végéig érvényben marad. A kunát - az euró hivatalos bevezetésének időpontjától - költségek nélkül beváltják a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet (FINA). A Horvát Nemzeti Bankban (HNB) pedig korlátlan ideig, ingyen lesz átváltható. z euró bevezetéséhez az országnak meg kell felelnie valamennyi maastrichti kritériumnak.

Ezek között szerepel, hogy az infláció legfeljebb 1,5 százalékponttal lehet magasabb, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam inflációs rátájának átlaga. További feltétel, hogy az éves államháztartási hiány nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát, a bruttó államadósság nem lépheti túl a GDP 60 százalékát, és a hosszú távú hitelek kamatlába legfeljebb 2 százalékponttal lehet magasabb, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam tízéves lejáratú államkötvényeinek átlagos kamatlába.

Az Európai Bizottság által kiadott konvergenciajelentés szerint a tagállam teljesíti a négy szükséges kritériumot, és a jogszabályai is megfelelnek a szerződésekben szereplő követelményeknek.Az Európai Unió Tanácsának végleges döntése Horvátország euróövezeti csatlakozásáról júniusban várható.

2002. január 1-je óta az euró az európai identitás része és az Európai Unió egyik jelképe. Amellett, hogy megkönnyíti az utazást és a kereskedelmet, erősebbé teszi az EU-t és az eurózóna tagállamait.


Vissza az előző oldalra