Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Július 1-től Spanyolország veszi át az EU Tanácsának elnöki tisztét.

  • Forrás: Euronews
  • Szerző: Lucz Bianka

Pedro Sanchez, miniszterelnök ismertette a spanyol kormány prioritásait a következő fél évre.

Az év teljes második felében Spanyolország irányítja az EU politikai vitáját.

 
Az európai ipari szuverenitás megerősítése, a globális kihívásokkal szembeni egység és az éghajlatváltozás felgyorsítására tett erőfeszítések az EU Tanácsának spanyol elnökségének középpontjában állnak – mondta Pedro Sanchez csütörtökön.

Madrid július 1-jén veszi át a Tanács soros elnöki tisztét Svédországtól. Ez lehetővé teszi, hogy a déli nemzet meghatározza a blokk következő hat hónapjának napirendjét és politikai prioritásait, mielőtt átadná a gyeplőt Magyarországnak. 

A spanyol miniszterelnök csütörtöki madridi beszédében az újraiparosítást nevezte első számú prioritásnak, amely szerinte az EU stratégiai autonómiáját és szuverenitását garantálja.

"Úgy gondolom, hogy az elmúlt négy év során sok leckét vontunk le abból, hogy mi volt az ipar dezisztrációjának folyamata Európában, és mik voltak a következmények, valamint a gyengeségek és sebezhetőségek, amelyeket ennek eredményeként felhalmoztunk" - mondta.

A kulcsfontosságú iparágak Európába költöztetését szorgalmazta, különösen az energia és az egészségügy területén, hivatkozva például a személyi védőfelszerelések hiányára, amelyet egyes tagállamok szenvedtek el a COVID-19 világjárvány kirobbanásakor. 

Ugyanakkor azt is szorgalmazta, hogy az EU megőrizze vezető szerepét mind az innováció, mind a jövőben egyre fontosabbá váló technológiák szabályozási kerete terén, beleértve a megújuló energiaforrásokat, a robotikát és a digitális termékeket és szolgáltatásokat, például a mesterséges intelligenciát.

„Klíma, társadalmi igazságosság és egység”
A zöld átmenet Sanchez második prioritása.

 
A vezető azzal érvelt, hogy ha az EU nemcsak alkalmazkodik, hanem előre is látja az általa jelentett kihívást, az "egyben az egész kontinens jólétének hatalmas lehetőségévé is változtathatja". 

Azt is elmondta, hogy ha jól csinálják, ez lehetővé teszi majd az EU számára, hogy csökkentse az energiától és a kritikus nyersanyagoktól való függőségét, amelyek kulcsfontosságúak a megújuló energia előállításához és kiépítéséhez, és "jelentősen csökkenti a villanyszámlánkat".

Sanchez prioritási listáján a harmadik helyen áll a társadalmi igazságosság, mondván, hogy a pozitív nemzetgazdasági növekedés nem a vége, és a vagyon jobb újraelosztására van szükség az egész blokkon.

"Meg kell törnünk azt az elmúlt évtizedekben megfigyelhető tendenciát, hogy a vállalati profitok nem mindig szolgálták az egyenlőtlenségek csökkentését vagy a hétköznapi emberek esélyeinek és életkörülményeinek javítását. Olyan gazdaságra van szükségünk, amelynek sokkal versenyképesebbnek kell lennie, hanem nem kell ellentmondásosnak, igazságosabbnak és támogatóbbnak lennie” – mondta.

Végül az EU Tanácsának országos elnöki tisztét az Európai Unió egységének erősítésére kívánja felhasználni, hogy ne csak átvészelje a „növekvő bizonytalanságokat és geopolitikai feszültségeket”, hanem „az Európai Unió egyik fő építészévé” váljon. Új nemzetközi rend”.

Szerinte ennek nem kell a nemzeti szuverenitás rovására mennie.

Kívánságlistáján szerepel a belső piac elmélyítése, a bankunió megkötése, valamint olyan fenntartható pénzügyi eszközök és alapok megerősítése, mint a NextGenerationEU, a COVID utáni helyreállítási alap, amelynek célja a zöld és digitális eszköz felgyorsítása. 

A spanyol vezető érdeklődési területként említette a „döntéshozatali folyamatok optimalizálását” EU-szinten – a szavazási szabályok egyhangúságról minősített többségre történő módosítását egyes területeken – és az új migrációs és menekültügyi paktum elfogadását is. . 

Az EU-tagországok a múlt héten, hét évig tartó elhúzódó megbeszélések után jelentős megállapodásra jutottak az Új migrációs paktum két kulcsfontosságú részét illetően, beleértve a kötelező szolidaritási mechanizmust.

Azóta megkezdődtek a tárgyalások a társjogalkotóval, az Európai Parlamenttel, és a Bizottság bízik abban, hogy sikeresen lezárhatják jelenlegi mandátumának jövő év júniusi lejárta előtt. 

Sanchez, aki jelenleg egy szorongatott szocialisták vezette kormányt vezet, egy dolgot azonban nem említett beszédében, az az országos választások, amelyeket az ország EU-elnöksége után mindössze három héttel tartanak , és amely az ország elbocsátását szolgálja. új konzervatív ügyvezető.


Vissza az előző oldalra