Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Kompromisszumos gázkorlátozásban állapodtak meg az EU-ban

  • Forrás: Reuters
  • Szerző: Lucz Bianka

Az Európai Unió kompromisszumos gázkorlátozásban állapodik meg, mivel Oroszország csökkenti az ellátást.

Az Európai Unió országai kedden jóváhagyták azt a vészhelyzeti tervet, amely gázigényük visszaszorítását célozza. Ez annak a következménye volt, hogy kompromisszumos megállapodásokat kötöttek egyes országok fogyasztásának csökkentésére, mivel további oroszországi ellátáscsökkentésre lehet számítani.

 Az orosz Gazprom bejelentette, hogy a kapacitás ötödére csökkenti az Északi Áramlat 1-es vezetéken keresztül Németországba irányuló áramlást. Egy tucat uniós ország már most is csökkent orosz szállítással néz szembe, ezért az Európai Bizottság arra kéri a tagállamokat, hogy készüljenek fel gázmegtakarítással és téli tárolással, mert lehetséges, hogy Oroszország teljesen leállítja az áramlásokat a háború miatti nyugati szankciók megtorlásaként.

Az energiaügyi miniszterek elfogadták azt a javaslatot, hogy augusztustól márciusig önkéntesen 15%-kal csökkentsék a gázfelhasználást minden EU-tagország számára. Ellátási vészhelyzet esetén a megszorításokat kötelező érvényűvé lehetne tenni, de az országok megállapodtak abban, hogy számos országot és iparágat mentesítenek, miután egyes kormányok ellenálltak az EU eredeti javaslatának, amely minden országra kötelező érvényű 15%-os csökkentést ír elő. 

Előzménye:

Az Európai Unió szerdán vészhelyzeti terveket fogalmazott meg arra vonatkozóan, hogy az országok 15%-kal csökkentsék gázfelhasználásukat márciusig, ugyanis lehetséges, hogy Oroszország leállítja az ellátást.

Egyes tagállamok - köztük Spanyolország, Portugália Görögország és Ciprus - támadták a Bizottság tervét, arra hivatkozva, hogy aránytalan és fenntarthatatlan. Az Európai Bizottság javaslata szerint a 15%-os földgázcsökkentést minősített többséggel fogadhatják el az uniós országok, tehát a rendelkezés elfogadását egy-egy tagállam vétója nem akadályozhatja meg. Sőt a döntésbe az Európai Parlamentnek sem lenne beleszólása.  

Európa versenyben van, hogy a tél előtt feltöltse gáztárolóját, és puffert építsen arra az esetre, ha Moszkva tovább korlátozná a szállítást, megtorlásul az Ukrajnának nyújtott európai támogatásért az orosz inváziót követően.


Vissza az előző oldalra