Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Koszovó is csatlakozna az Európai Unióhoz

  • Forrás: MTI
  • Szerző: Lucz Bianka

Koszovó az év végéig be kívánja adni hivatalosan is az európai uniós csatlakozási kérelmét - jelentette be Albin Kurti koszovói miniszterelnök.

 A miniszterelnök elmondta, hogy a lassú haladás ellenére országának stratégiai célja az európai uniós tagság.

"Európa a sorsunk, Európa a jövőnk" - szögezte le Albin Kurti.


    Koszovó 2008-ban vált függetlenné Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

Az Európai Unió 27 tagországa közül öt - Románia, Szlovákia, Görögország, Ciprus és Spanyolország - szerint sem önálló állam Koszovó, ezért az ország európai integrációja a pristinai politikusok elvárásainál lassabban halad. Eddig csak a stabilizációs és társulási megállapodást írta alá Brüsszel és Pristina, és a koszovói állampolgárok még mindig csak vízummal tudnak belépni az EU területére.
   

Koszovói európai integrációjának egyik kerékkötője a feszült viszonya Szerbiával. A kapcsolat normalizálása mindkét ország integrációjának a kulcsa lenne, ám hiába kezdődött 2013-ban brüsszeli közvetítéssel párbeszéd Belgrád és Pristina között, az akkor megbeszélteknek csak töredéke valósult meg ez idáig.

 


Vissza az előző oldalra