Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Legyen 2022 az ifjúság európai éve

  • Forrás: ec.europa.eu
  • Szerző: Puha Anikó
  • EU

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy 2022-t nyilvánítsák az ifjúság európai évévé. Európa számára fontos, hogy a fiatalok jövőképpel rendelkezzenek, illetve kellő szerepvállalásra és részvételre törekedjenek.

Európának lehetőségeket kell biztosítania a fiatalok számára a környezetbarátabb, digitálisabb és befogadóbb világban való boldogulásra. A javaslattal együtt a Bizottság közzéteszi legfrissebb uniós ifjúsági jelentését, amely áttekintést nyújt az európai fiatalok helyzetéről az oktatás, a képzés, a tanulás, a foglalkoztatás, valamint a polgári és politikai szerepvállalás terén. "A világjárvány számos lehetőségtől megfosztotta a fiatalokat – attól, hogy új emberekkel találkozzanak, új barátokat szerezzenek, illetve új kultúrákat ismerjenek meg és fedezzenek fel. Bár az elveszett időt senki nem adhatja vissza, a mai napon azt javasoljuk, hogy 2022 legyen az ifjúság európai éve. Szeretnénk, ha politikai döntéshozatalunk és politikai prioritásaink középpontjában a fiatalok állnának. Készek vagyunk meghallgatni őket – az Európa jövőjéről szóló konferencián is ezt tesszük –, és együtt akarunk velük dolgozni az Európai Unió jövőjének alakításán. Ez az Európai Unió erősebbé válik azáltal, ha felkarolja a fiatalok törekvéseit, megalapozott értékekkel rendelkezik és bátran cselekszik.” fogalmazott Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

A bizottság javaslatát az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa is megvitatja, ezek során figyelembe veszik az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság és a Régiók Bizottsága véleményét is. A tematikus év rendezvényei és az első tevékenységek várhatóan 2022 januárjában kezdődnek meg.


Vissza az előző oldalra