Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Újabb két országgal bővül a schengeni övezet

  • Forrás: Európai Bizottság
  • Szerző: Lucz Bianka

Bulgária és Románia légi és tengeri határokkal kezdődően csatlakozik a schengeni övezethez

Az Európai Tanács egyhangú döntést hozott, miszerint Romániát és Bulgáriát a schengeni övezetbe fogadják, kezdve a légi és tengeri határellenőrzések 2024 márciusától való feloldásával. Csatlakozásuk fellendíti az utazást, a kereskedelmet és a turizmust, és tovább konszolidálja a belső piacot. A szárazföldi határokon történő ellenőrzések megszüntetésére vonatkozó döntésről szóló megbeszélések 2024-ben is folytatódnak. 

Bulgária és Románia készen áll a schengeni övezethez való csatlakozásra. A Bizottság először megerősítette, hogy a két ország készen áll a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet részévé válni 2011-ben. A két tagállam azóta is folyamatosan bizonyítja, hogy teljesíti a schengeni taggá válás feltételeit. Ezt három tényfeltáró misszió is megerősítette a bolgár és román külső határokon 2022-ben és 2023-ban. A Bizottság 2023 márciusában kísérleti projekteket indított Romániával és Bulgáriával a külső határigazgatás fellendítése, a szomszédos országokkal való együttműködés megerősítése, valamint a gyors menedékjog és visszatérés biztosítása érdekében. eljárások.

A schengeni övezet is készen áll Bulgária és Románia fogadására. Az elmúlt évtizedben az EU azon dolgozott, hogy megerősítse a belső határellenőrzések nélküli területet védő architektúrát. A biztonság, a rendőrség és az igazságügyi együttműködés területén számos intézkedést vezettek be annak biztosítására, hogy az EU továbbra is erős maradjon a biztonsági fenyegetésekkel szemben. A schengeni térséget immár új irányítási modell, új értékelési mechanizmus, valamint éves jelentési és nyomon követési ciklus is támogatja. Az elmúlt években tett közös erőfeszítések erősebbé és ellenállóbbá tették Schengen területét.

A schengeni térség kilencedik bővítése megerősíti és megerősíti a tagállamok közötti kölcsönös bizalmat és egységet, amelyre Schengen épül, és elősegíti ennek az alapvető projektnek az előmozdítását. Erősebbé teszi az Uniót közös külső határaink megerősített védelmével és hatékony rendőri együttműködéssel – virágzóbbá teszi a határokon eltöltött idő kiküszöbölésével, valamint az emberek és az üzleti kapcsolatok megkönnyítésével – és vonzóbbá teszi a világ legnagyobb belső határellenőrzés nélküli közös térségének jelentős kiterjesztésével.

A belső szárazföldi határokon a személyek ellenőrzésének lehetséges megszüntetésének időpontjáról szóló megbeszélések 2024-ben is folytatódnak, és a Tanács várhatóan ésszerű időn belül határozatot hoz ebben a kérdésben. Annak érdekében, hogy Bulgáriát és Romániát segítsék az Unió külső határainak védelmében, továbbra is jelentős pénzügyi támogatást és Frontex-támogatást nyújtanak. Ugyanakkor a Bulgária és Románia által a külső határokon kidolgozott kísérleti projektek hatékonynak bizonyultak, és strukturálisabb megoldásokká kell őket alakítani.


Vissza az előző oldalra