Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Adócsökkentés

Szeptember 1-jétől nem kell a kifizetőnek EKHO-t fizetnie.Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (EKHO) olyan adózási forma, amit egyes meghatározott foglalkozások művelői választhatnak.

Ide tartoznak például a művészet, média, a könyv- és lapkiadó szerkesztő, az újságíró, rádióműsor-, televízióműsor-szerkesztő és a sport tevékenységek. Az EKHO szerinti adózást az a magánszemély választhatja, aki az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. törvény (továbbiakban: Ekho törvény) 3. § (3), (3a), (3b), (3c), (3d) bekezdéseiben felsorolt FEOR szám alatti tevékenységből adóköteles bevételt szerez.
Amennyiben a magánszemély a törvényben felsorolt FEOR szám alatt lévő tevékenységből jövedelmet szerez, úgy (egyéb más feltétel fennállása mellett) jogosult az EKHO adózási mód választására. Ebben az esetben a magánszemélynek fő szabály szerint 15 % (vagy kivételes esetben 9,5 %) EKHO-t kell fizetnie (melyet a kifizető levonásba helyezi), és a kifizetőnek fő szabály szerint 13 % (vagy kivételes esetben nem kell) EKHO-t kell fizetnie.
A Magyar Közlöny 2022. évi 134. számában jelent meg az egyes egyszerűsített közteherviselést lehetővé tévő rendelkezések alkalmazásáról szóló 297/2022. (VIII.9.) Korm. rendelet, amely 1. §-a kedvezően módosította az Ekho törvényt. A kedvező módosítás értelmében az Ekho törvény 4. § (3) bekezdésének rendelkezésétől eltérően (azaz a fő szabálytól eltérően) a kifizetőt nem terheli EKHO fizetési kötelezettség, függetlenül attól, hogy a jövedelmet kinek a részére juttatja.
A módosítás a 2022. szeptember 1-jén lép hatályba, így ezen időpontban vagy azt követően kifizetett EKHO szerint adózó jövedelem után nem keletkezik EKHO fizetési kötelezettsége a kifizetőnek, függetlenül attól, hogy azt kinek a részére fizeti ki.

Az alábbi táblázat bemutatja, hogy az egyes kifizetések esetében mennyi EKHO-t kell fizetnie a magánszemélynek, illetve a kifizetőnek.

* Ha a magánszemély az adóév 183 napját meghaladóan saját jogú nyugdíjas


Vissza az előző oldalra