Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Fenntarthatósági szemléletformálás – céglátogatáson a KOMETA 99 Zrt-nél

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Országos Vállalkozói Mentorprogramjának részeként a Vállalkozz Tudatosan program keretén belül céglátogatáson vehettek részt a program mentoráltjai a KOMETA 99 Zrt-nél.
A vállalat, mint mentor vesz részt a programban, és bemutatja a fenntarthatóság terén elért eredményeit a mentorált cégek képviselőinek.

A céglátogatás első felében Hollósy Tibor, ügyvezető-helyettes és beszerzési igazgató, valamint Pót Gábor, munka-tűzvédelmi és környezetvédelmi vezető prezentációját hallgatták meg a résztvevők. Az előadásokból megtudhatták, hogy a KOMETA 99 Zrt. Magyarország egyik legnagyobb sertésfeldolgozója. A kaposvári üzemben készült termékekkel nemcsak itthon, hanem a világ több mint 40 országában találkozhatunk. Több mint 800 munkavállalót foglalkoztatnak, ezzel a vállalat Kaposvár és Somogy megye egyik legnagyobb munkaadója.

A gyár termelékenységét mutatja, hogy napi szinten átlagosan 2500 sertést dolgoznak fel, ez évente több mint 615 ezer sertést jelent. 

Európában egyedülálló módon a teljes feldolgozási folyamat – a vágástól, a feldolgozáson és a szalámik érlelésen át egészen a késztermékek csomagolásáig – egy helyen, Kaposváron történik. 

Figyelnek továbbá arra is, hogy az ellátási lánc rövidüljön. Előnyben részesítik a 200 km-en belüli beszállítókat, termékeiket pedig köztes raktárak helyett az értékesítési pontokra szállítják, hogy ezzel is csökkentsék ökológiai lábnyomukat. Mindez a környezetvédelem miatt különösen fontos. De nemcsak a környezetvédelemre figyelnek a kaposvári cégnél. Az általuk követett HonestFood koncepció állatjóléttel, felelős beszerzéssel, sőt, termékfejlesztéssel kapcsolatos kérdésekben is iránymutatóként szolgál.

A vállalatnál a fenntarthatóság, a társadalmi felelősségvállalás kiemelt szerepet tölt be. A KOMETA 99 Zrt. Európában az első, a világon pedig a második sertésfeldolgozó, amely a környezettudatosság iránti elköteleződése okán zöld minősítést tudhat magáénak.

Számos olyan programot indítottak, illetve számos olyan programban vesznek részt, amivel népszerűsítik az aktív életet (pl. sport rendezvények támogatása, profi kerékpár- és kosárlabdasport szponzoráció), és természetesen termékadományokat is eljuttatnak a rászorulóknak, az Élelmiszerbanknak pl. platina fokozatú támogatói.

A vállalat 50001:2012 és 50001:2018 energiairányítási rendszereket működtet. Az elmúlt években több olyan beruházásuk is volt, amivel jelentősen hozzájárultak a CO2-kibocsátásuk csökkentéséhez. A KOMETA 99 Zrt. általános környezetvédelmi céljai:

  • Kimenő hulladékok és melléktermék minimalizálása, zéró termelési hulladék elérésre
  • Légköri emisszió, illetve szennyvízkibocsátás csökkentése, minimalizálása
  • Energiahatékonyság növelése
  • Új beruházások a környezetvédelem jegyében

    2020-ban új kazánházat helyeztek üzembe, 3 db 8 tonnás kazánt telepítettek. Mivel a húsfeldolgozás során sok gőzre van szükségük, ezért kulcsfontosságú, hogy hatékony, környezetbarát berendezéseket használjanak. Az új kazánoknak köszönhetően csak akkor állítanak elő gőzt, amikor a gyártási folyamat azt megkívánja. Régebben folyamatos volt a gőzellátás, így fölös energiát használtak el. A beruházásnak köszönhetően mintegy 25%-kal csökkent az energia felhasználásuk 1 kg húsra vetítve. 10%-kal csökkent a földgáz felhasználásuk, úgy, hogy közben a termelékenységük nőtt. A kazánok és azok szerelvényeinek szigetelésével több mint 53 ezer m3 földgázt sikerül megspórolniuk évente. Fontos megemlíteni, hogy a gyártás során keletkezett hulladékhőt is újrahasznosítják, pl. a termékek érlelésénél.  

Korábban szó volt róla, hogy a gyár komplett feldolgozást végez, így igen fontos a melléktermékek újrahasznosítása is. Ezen munkafolyamatokkal is igyekeznek hozzájárulni a körforgásos gazdaság megszilárdításához. A húsfeldolgozással és húsipari termékek gyártásával foglalkozó vállalatok közül Magyarországon a KOMETA 99 Zrt. az első, amelynek melléktermék üzeme lett. A 2020-ban átadott új gyáregység lehetővé teszi a húsfeldolgozás során keletkezett vágóhídi melléktermékek feldolgozását. A beruházással létrejött rendszer éves szinten akár 15 ezer tonnányi hulladék telephelyen belül történő ártalmatlanítását és feldolgozását teszi lehetővé. A folyamat során állati takarmányok adalékanyagait állítják elő. Jelenleg húsliszt, takarmányzsír és szőrliszt előállításával foglalkoznak. 

Saját hővisszanyerő és szennyvíztisztító rendszerük van. A 2015-ben létesített saját szennyvízüzemüknek köszönhetően évente több mint 350 ezer m3 vizet tisztítanak meg, amit aztán a Kapos folyóba engednek vissza. 

Elvégezték a légkompresszorok cseréjét is, valamint az üzem teljes területén 127 db árammérőt is kicseréltek, így gyakorlatilag a gyártási folyamatok minden területén pontosan mérni tudják az energiafelhasználást. 

Azzal, hogy elvégezték a korszerűsítéseket, jelentősen, közel 550 tonnával csökkent az éves CO2-kibocsátásuk. A vállalat jelenleg 0,18 tonna CO2-t bocsát ki egy tonna feldolgozott húsra vetítve. Kiemelt céljuk, hogy 2025-ig energiahatékonysági fejlesztéseik révén ez az érték 30%-kal csökkenjen.

2025-ig mintegy 35 Mrd Ft-ot szeretnének fejlesztésekre elkölteni részben saját erőből, részben pályázati pénzekből. Szeretnék 3-4-szeresére növelni a kapacitásukat, ehhez új üzemcsarnokokat építenek. Napelemek telepítését is tervezik, 2026-ra a villamosenergia-szükségletük 18%-át szeretnék napelemekkel fedezni. A körforgásos gazdaság további megerősítésére vér- és szennyvíziszap feldolgozási, újrahasznosítási terveiket szeretnék megvalósítani.  Bővítik a logisztikai raktárukat, korszerűsítik a hűtő rendszereiket. Növelik a késztermékgyártást. Fontosnak tartják a digitalizációt, ezért már jelentős lépéseket tettek, amiket továbbiak követnek az automatizáció, robottechnika, ipar 4.0 fejlesztések terén. 

A látogatás második felében a résztvevők megtekinthették a gyár füstölő részlegét, ahol bükkfa aprítékot használnak a napi több száz kilogramm hús füstöléséhez. Megnézték a melléktermék feldolgozó üzemet, ami a korszerű technológia használatának köszönhetően gyakorlatilag szagtalan. A harmadik megálló pedig a kazánház volt.

A Vállalkozz Fenntarthatóan! programra továbbra is várják a mentoráltak jelentkezését. Várják azokat, akiknek a fenntarthatóság, a környezettudatos szemléletmód, a vállalkozások működésének „zöldítése” fontos. Ehhez tud nagyban segítséget nyújtania a program. 

Bővebb információ ide kattintva!

 

 

 


Vissza az előző oldalra