Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Nem szükséges szakképesítés a büfétermékek készítéséhez

  • Forrás: mkik
  • Szerző: Thurzó-Nagy Ágnes
  • hazai hírek

A módosító rendelet értelmében a szakképesítést előíró 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet annyiban módosult, hogy „Cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése” és a „Meleg és hideg ételek, italok készítése” tevékenység nem önálló tevékenységként való végzése esetében a tevékenységvégzés szakmai felügyeletét az önálló tevékenység végzésére jogosító szakmával, képesítéssel vagy végzettséggel rendelkező személy biztosítja.

A fentieken túl a hatályon kívül helyezett, az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelethez hasonlóan a „Meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása” és a „Meleg és hideg ételek, italok készítése” tevékenységek esetében kivételt képeznek a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28.  § b)  pontjában meghatározott büfétermékek forgalmazása, tehát ezekre nem vonatkozik a szabályozás.

Azon tevékenységet folytatók, akiknek tevékenységük a rendelt hatálybalépésével kerültek szabályozásra a módosító rendelet értelmében 2023. december 31. napjáig kell a tevékenység gyakorlásához szükséges képesítést megszerezniük.

A Magyar Közlöny 190. számában megjelent az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet módosításáról szóló 51/2021. (X. 12.) ITM rendelet.


Vissza az előző oldalra