Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Szakirányú oktatáshoz kapcsolódó szocho kedvezmény

Változott a szakirányú oktatás kapcsán igénybe vehető szocho kedvezmény összege. A szakirányú oktatáshoz kapcsolódóan elszámolható havi adókedvezmény összegét a Szocho tv. 17/A. § (1) bekezdésének a) pontjának előírása alapján kell kiszámítani.

2023. július 31-ig az adókedvezmény egy munkanapra elszámolható összegénél nem volt jelentősége annak, hogy az adott munkanapon mennyi volt a duális képzőhelyen töltendő szakirányú oktatás óráinak a száma. Ebből következett, hogy egy munkanapra ugyanannyi adókedvezményt lehetett érvényesíteni abban az esetben is, ha napi 8 (18 éven aluliak esetében napi 7) órát dolgozott a szakmát tanuló magánszemély, illetve akkor is, ha ennél kevesebbet. Az egy munkanapra jutó adókedvezményt azokra a munkanapokra lehetett érvényesíteni, amelyekre a képzésben résztvevő személy munkabérre jogosult volt, kivéve azokat a napokat, amikor az oktatásra a szakképző intézményben került sor. Ebből a szabályból adódóan azokra a munkanapokra is el lehetett számolni az adókedvezményt, amikor sem a duális képzőhelyen, sem a szakképző intézményben nem kellett oktatáson részt venni (ezek az ún. 0 órás munkanapok), mert a munkabér ezekre a munkanapokra megillette a tanulót/képzésben résztvevő személyt.

2023. augusztus 1-től az adókedvezmény csak ténylegesen a duális képzőhelyen töltött napokra, a szabadságos napokra, illetve a betegszabadsággal érintett duális képzőhelyi napokra számolható el, az ún. 0 órás munkanapokra adókedvezmény már nem érvényesíthető. Ezen kívül jelentősége van annak is, hogy az adott képzőhelyi napon hány órát kell (kellene) a tanulónak/képzésben résztvevőnek dolgoznia, mert az adott munkanapra érvényesíthető szocho kedvezmény a szakirányú oktatás óraszámának a teljes napi munkaidőhöz (ami napi 8 óra, 18 éven aluliak esetében pedig napi 7 óra) viszonyított aránya alapján számolható el.

Példa:

A képzésben résztvevő magánszemély az adott hónapon belül 4 napot töltött a szakképző intézményben, 12 napon napi 4 órát dolgozott a duális képzőhelyen, 5 napot nem kellett oktatáson töltenie (0 órás munkanap). A hónap munkanapjainak a száma 21. A tanult szakma szorzója 2,2.

Mennyi szocho kedvezmény számolható el az adott hónapra vonatkozóan?

2023. július 31-ig hatályos szabály alapján

A képzésben résztvevő személy 4 napot töltött szakképző intézményben, mely napokra a kedvezmény nem érvényesíthető. Az adott hónapban – függetlenül attól, hogy ténylegesen hány napot kellett a duális képzőhelyen tölteni, illetve mennyi volt a napi munkaidő – 17 munkanapra (21-4) számolható el az adókedvezmény:

1 200 000 Ft x 2,2 / 251 munkanap x 17 munkanap = 178 805 Ft.

2023. augusztus 1-től hatályos előírás alapján

A kedvezmény kiszámítása 2 módszerrel lehetséges. Mindkét módszerrel ugyanazt az eredményt adja.

1) Egy napra jutó adókedvezmény alapján, a napi munkaidő arányosításával:

1 200 000 Ft x 2,2 / 251 munkanap x 12 munkanap x 4/8 óra = 63 108 Ft.

2) Egy órára jutó adókedvezmény alapján:

1 200 000 Ft x 2,2 / (251 munkanap x 8 óra) x (12 munkanap x 4 óra) = 63 108 Ft.

Forrás: SALDO Tanácsadás


Vissza az előző oldalra