Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

A jövő akkumulátora

A megújuló energia kulcsszerepet játszik környezetünk karbonmentesítésében. Az alternatív források, például a szél és a nap térnyerése mellett azonban meg kell küzdenünk a nagyszabású energiatárolási megoldások okozta kihívásokkal.

A megújuló energia kulcsszerepet játszik környezetünk karbonmentesítésében. Az alternatív források, például a szél és a nap térnyerése mellett azonban meg kell küzdenünk a nagyszabású energiatárolási megoldások okozta kihívásokkal.

A Jénai Egyetem kutatóintézetének projektje ennek a problémának a leküzdésére törekszik. A töltés szállítására alkalmas tulajdonságokkal rendelkező szervespolimer-alapú akkumulátorral kezelhetővé válik a változó időjárás miatti ingadozás az energiatermelésben.

Tárolókapacitásának köszönhetően akkor is képesek vagyunk energiát szolgáltatni, ha szélcsend van. A Redox-Flow akkumulátor tökéletes nagy mennyiségű energia tárolására. Majdnem annyit képes tárolni kilogrammonként, mint egy lítium akkumulátor, de mivel a műanyag könnyebb, nagyobb térfogatra van szükség - mondja Ulrich S. Schubert, a jénai Energia- és Környezetkémiai Központ igazgatója.

Egy másik előny a kisebb környezetterhelés, szemben a jelenlegi akkumulátorokkal, amelyek ritka és mérgező fémvegyületekre, például ólomra és lítiumra épülnek. A hagyományos akkumulátor előállításához a vanádiumsókat savban oldják fel, míg itt a polimereket folyékony sóoldatban.

A Redox-Flow akkumulátorban egy aktív anyagot oldottunk fel kis molekulák vagy polimerek formájában. Egy kicsit hasonlít ahhoz, ahogyan a sót oldjuk fel, amikor tésztát főzünk, vagy amikor cukrot teszünk a teába. Ha van elég szél, tehát van elektromos áram, az aktív anyag egyik oldaláról átvihetünk egy elektront a másik aktív anyagra, így tárolhatjuk az elektromosságot - teszi hozzá Martin Hager, a jénai Energia- és Környezetkémiai Központ csoportvezetője.

Hogyan működnek az akkumulátorok?

akkumulátor


Az akkumulátorok különböző anyagokból készülnek és három fő aktív komponenssel rendelkeznek: az anóddal, a katóddal és az elektrolittal. Az energiát az anyagok közötti kémiai reakció termeli, amely elektronok és ionok felhalmozódását okozza az anódon.


Vissza az előző oldalra