Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Befejeződött a "Tudatosság a jövő energiája" című projekt

  • Szerző: Kovács Andrea
  • PROJEKT BEMUTATÁSA

A "Tudatosság, a jövő energiája!" című, KEHOP 5.4.1-16-2016-00125 azonosítószámú projekt megvalósítását 2019. szeptember 1-én kezdődött. 

Három helyszínen terveztünk szemléletformáló programokat: Barcson, Kaposváron és Nagyatádon, melyek közül a barcsi helyszínen 2019 novemberében a terveknek megfelelően meg valósultak a programok, melynek elszámolása 2020 februárjában megtörtént (1. mérföldkő). 

2020 márciusában megkezdődtek a COVID járvány elterjedését akadályozó intézkedések, amelyek miatt a projekt megvalósítása először automatikusan 2020. november 29-ére módosult, majd a záró dátum további két módosítási kérelemmel végül 2021. szeptember 30-ára változott, ezzel a korábban 12 hónapra tervezett projekt a COVID járvány miatt 25 hónaposra csúszott.

A második szakaszban megvalósított programok 

a.)    Intézményi, települési, illetve több településen átívelő, interaktív tematikus szemléletformálási programsorozatok szervezése és lebonyolítása tevékenységen belül:

A módosított MT-nek megfelelően 2020-ban nyári táborok általános iskolás résztvevői számára szemléletformáló programokat szerveztünk 3 alkalommal, majd 2021-ben ismét 3 alkalommal. 

Plakáttervező verseny

2020-ban plakáttervező versenyt hirdettünk meg A jövő energiája címmel általános iskolások felső tagozatos tanulói és középiskolások számára. 21 fő küldött be plakátokat, 3 fő díjazásban részesült, a legtöbb rajzot beküldő osztály pedig hajókirándulást nyert a Kaposvár melletti Deseda tavon, napenergiával működtetett hajóval.
Rajzot beküldők száma: 21 fő 
A hajókiránduláson résztvevők száma: 18 fő
Aktív elérés (kampánytermékek száma): 21 fő

Szemléletformáló programok szervezése nyári táborokban

Összesen 6 általános iskolások számára szervezett nyári táborban tartottunk foglalkozást a gyerekek számára, ezek közül négyet a Deseda-tó melletti pecatáborban, kettőt általános iskolákban szervezett pályaorientációs témájú táborokban.
Aktív elérések (kampánytermékek) száma: 142 fő

Energia Nap Kaposváron

2021. július 3-án Energia Napot szerveztünk Kaposváron, a város melletti Deseda tó partján található Fekete István Látogatóközpontnál. Az Energia Nap programjai a fenntartható energia témái köré csoportosultak, hétvégi kikapcsolódást is jelentett a családok számára. Futóverseny, napelem kiállítás, atomenergia információs stand, napelemes játékok, energia totó, rajzversenyek várták egész nap az érdeklődőket. A legkisebbek számára különböző kreatív foglalkozásra is volt lehetőség. A program részvevői energiatotó kitöltésével mérhették fel tudásukat, a kisebbek az ügyességi játékok, kirakósok mellett rajzokkal mutathatták be elképzeléseiket a zöld energia jövőjéről.
Aktív elérések száma: 227 fő

Nagyatád: A NAP LEGYEN A TE NAPOD!
Időpont: 2021. szeptember 24-25.

a)     A jövő energiája – interaktív előadás
Helyszín: KSZC Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnázium
Időpont: 2021. szeptember 24.

A nagyatádi szemléletformáló programok keretében 2021. szeptember 24-én szakértő tartott interaktív előadást a diákok számára a tudatos energiafelhasználás fontosságáról, és annak klímavédelmi összefüggéseiről. Az előadást követően a diákok feltehették kérdéseiket, és elmondhatták véleményüket, és a tudásuk ellenőrzésére energia totót töltöttek ki.
Aktív elérés: 51 fő

b)     Szabadtéri programok
Helyszín: Nagyatád, Művelődési Ház parkja
Időpont: 2021. szeptember 25.

A Kaposvári Energia Nap-hoz hasonló, de kisebb léptékű kitelepülés programjai itt is a fenntartható energia témái köré csoportosultak. Napelem kiállítás, napelemes játékok, nyeremények, energia totó, rajzversenyek várták egész nap az érdeklődőket. A legkisebbek számára különböző kreatív foglalkozásra is volt lehetőség. A program részvevői energiatotó kitöltésével mérhették fel tudásukat.
Aktív elérés: 83 fő

i.)     Térségi vagy helyi rendezvényeken energiatudatos szemléletre nevelő, kreatív, játékos foglalkozások szervezése és lebonyolítása gyermekek számára

Óvodai foglalkozások szervezése energiatudatosság témakörében: rajzok, feladatok megoldása, közös játékok. Kaposváron két óvodában szerveztünk óvodai foglalkozásokat, mindkettőt 2021. szeptember 29-én. 

 Tematika: játékkal összekötött foglalkozás arról, hogy miért fontos, hogy lekapcsoljuk a villanyt, miért fontos, elzárjuk a vízcsapot, miért fontos, hogy keveset szemeteljünk, miért fontos vigyázni a környezetünkre, Energiamanó és Energiafaló érkezett (laminált rajzon), akik segítettek ebben a gyerekeknek.  A gyerekek a témában rajzokat készítettek. 
Aktív elérés: 37 fő

Médiakampány: Az elszámolandó időszakban összesen 4 db TV tudósítást közvetített a helyi televízió, 4 db PR cikk jelent meg a Somogyi Hírlapban, és 6  db rádióspot sugárzása megtörtént a vállalásnak megfelelően.

Kamarai aloldal működtetése: A vállalásnak megfelelően a projekt megkezdésekor létrehoztunk egy Tudatosság, a jövő energiája! című aloldalt, amelyre folyamatosan töltjük fel az energiahatékonyság témájában kapcsolatos legérdekesebb információkat és tájékoztatunk a projekt előrehaladásáról. A elsősorban olyan híreket tettünk közzé, amelyek a Zöld Európai Megállapodás, az energiahatékonyság, a technikai újdonságok, valamint az energiafelhasználás és a klímavédelem összefüggéseire fókuszálnak.

infoblokk_kedv_final_RGB_KA


Vissza az előző oldalra