Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Így lesz a szemétből fény

  • Forrás: Portfolio
  • Szerző: Kovács Andrea
  • Klímavédelem

Második alkalommal rendezték meg a Startup Plastic Surgery akcelerátor programot lezáró versenyt, olyan magyarországi startupok számára, amelyek a műanyaghasználat újragondolását célozzák meg. Az újdonságok között olyan megoldás is szerepelt , ahol az elhasznált műanyagokból áramot állítanak elő.

A négyhónapos közös munkát lezáró végső megmérettetésen öt díjat osztottak ki. Az eredetileg egy versenyzőnek szánt fődíjat végül két startup is elnyerte: a Prometheus 42 és Moseanic, valamint a különdíjakat a Skoonex (kettőt is) és a Standardgreen nyerték el.

A műanyagot villanyárammá alakító Prometheus 42, valamint a tengeri műanyagból alternatív építészeti anyagot készítő Moseanic nyerte el a fődíjat a Klímainnovációs Közösség által meghirdetett Startup Plastic Surgery program záró pitch versenyén. A különdíjakat olyan pályamunkák vihették haza, mint az újrahasznosított alapanyagokból előállított fogkefét tervező Skoonex és a fenntartható csomagolású környezetbarát termékeket szállító Standardgreen - szerepel a Klímainnovációs Közösség közleményében.

  • A fődíjas Prometheus 42 elnevezésű startup akár extrém mértékben szennyezett műanyag hulladékok villanyárammá történő átalakításával foglalkozik, technológiájuk segítségével az energia és a nyersanyag is helyreállítható. A tervük érdekessége, hogy a folyamat végén a keletkezett széndioxid visszanyerését is lehetővé teszi.
    A Moseanic ötlete egy olyan új tengeri műanyagdarabokból és természetes ásványi összetevőkből álló anyagkeverék, amely leginkább az építészeti felületek megújításában hozhat áttörést, ám számos hétköznapi tárgy alapanyagául is szolgálhat.
  • A különdíjas Skoonex egy két elemből álló, környezetbarát fogkefével szerezte meg a zsűri elismerését, amely újrahasznosított alumínium vázból és cserélhető, 100 százalékban újrahasznosítható műanyag fejből áll, ám a végső cél egy teljesen műanyagmentes, a hagyományos társaihoz hasonlóan hatékony fogkefe megalkotása.
  • A Standardgreen elsősorban lakossági felhasználók részére kínál online elérhető, egységesített visszaváltható göngyölegcsomagolásban elérhető környezetbarát termékeket, amelyekkel megváltoztathatják a fogyasztói „vedd meg és dobd el” magatartást.

Vissza az előző oldalra