Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Jön a globális műanyagegyezmény

  • Forrás: Greenpeace
  • Szerző: Kovács Andrea
  • Klímavédelem, Zöld Európa

A döntés megszületett: lesz műanyagegyezmény! 173 ország környezetvédelmi vezetői állapodtak meg erről tegnap a Nairobiban zajló ENSZ tárgyalásokon.

Az ENSZ tagországai nairobi tanácskozásuk szerdai munkanapján megállapodtak abban, hogy 2024-re jogilag kötelező érvényű szerződést alapítanak a világot szennyező műanyaghulladék minél nagyobb arányú felszámolására.

Az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlése – amelynek 175 ország a tagja – egyhangúlag szavazta meg a kezdeményezést az egy hétig tartó vitasorozat végén. A szerződés megalkotásához viszont még hosszú tárgyalássorozat vezet.

(forrás: Magyar Nemzet, Greenpeace)

Ma történelmet írtunk, ugyanis a műanyaghulladék általi szennyezés már olyan súlyos, mint egy járvány – jelentette ki Espen Barth Eide norvég környezet- és klímavédelmi védelmi miniszter, a közgyűlés soros elnöke. – A mai határozattal hivatalosan a gyógyulás útjára léptünk – tette hozzá.

A legjelentősebb javaslatokat Peru, Ruanda, India és Japán nyújtotta be.

A szerződésben a műanyagok teljes életciklusával foglalkoznak majd, a termeléstől a hulladékig.

– Ritkán sikerül ilyen jelentős környezetvédelmi megállapodást megkötni, a 2015-ös párizsi klímamegállapodás óta ez a legfontosabb – jelentette ki Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának ügyvezető igazgatója a közgyűlési ülés utáni sajtóértekezleten. A megállapodásról elismerően szólt a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet is.

A műanyag alapanyaga nem más, mint fosszilis anyagok, olaj és gáz. Az elmúlt napokban, az Ukrajnában zajló háború kapcsán pedig mindenkinek világossá vált, hogy a világ elképesztő olaj- és gázfüggősége nem csak a klímavédelem, hanem a béke szempontjából is fenntarthatatlan. Ami jó hír, hogy az új műanyagegyezmény a műanyagok teljes életciklusán keresztül szabályozza majd a gyártást, a felhasználást és hulladékká válást is, az egyszerhasználatos műanyagokra pedig végre komoly korlátozásokat szabna ki.


Vissza az előző oldalra