Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Kiadta számait a Nemzetközi Energiaügynökség

  • Forrás: Net Média Zrt.
  • Szerző: Kovács Andrea
  • Klímavédelem

Beérni látszik a tisztább energia hatása, a vártnál kevésbé nőtt a globális energiaiparhoz köthető szén-dioxid-kibocsátás 2022-ben a tiszta energiaforrások terjedésének köszönhetően.

A vártnál kevésbé, kevesebb mint 1 százalékkal nőtt az energia területéhez köthető szén-dioxid-kibocsátás 2022-ben, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) elemzése szerint ezzel is új csúcsot ért el a világ, több mint 36,8 milliárd tonna szén-dioxid-kibocsátással.

A csekély növekedés annak köszönhető, hogy a megújuló energiaforrások segítettek korlátozni a szén- és olajfelhasználás globális növekedésének hatásait. Viszonyításképpen, 2021-ben az energiából származó globális kibocsátás 6%-os növekedést produkált.

A tiszta energiaforrások növekedése nélkül a kibocsátások tavalyi növekedése közel háromszor akkora lett volna - közölte az IEA. Az ügynökség mégis arra figyelmeztetett, hogy a kibocsátások továbbra is fenntarthatatlan növekedési pályán vannak.

A jelentés szerint a földgázból származó kibocsátás tavaly 1,6%-kal csökkent, az orosz gázellátásból adódó kereskedelmi zavarok miatt, viszont a szénből származó kibocsátás 1,6%-kal nőtt, ami ellensúlyozta a földgáz esetében tapasztalt csökkenést.

Link: https://www.iea.org/events/co2-emissions-in-2022

(forrás: Net Média Zrt.)


Vissza az előző oldalra