Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Megrendezik az Európai Hulladékcsökkentési Hetet

  • Forrás: Alternativenergia
  • Szerző: Kovács Andrea
  • Klímavédelem

A 2009 óta megrendezett kezdeményezés célja, hogy önkéntesek saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

A túlcsomagolás elkerülése és a szelektív hulladékgyűjtés jelentősen csökkentheti az illegális hulladékelhagyást, valamint növelheti az újrahasznosított anyagok mennyiségét és minőségét, ezért idén is támogatjuk és csatlakozásra biztatjuk az önkénteseket az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, amelynek fókuszában a csomagolás áll – jelentette be Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár a szaktárca közleménye szerint, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-nek.

avaly Magyarországon több mint 280 tervvel neveztek az önkéntes szervezetek, magánszemélyek az akcióra, ezzel hazánk az ötödik helyen végzett az országok között. Raisz Anikó felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unióban a teljes műanyag-felhasználás 40 százaléka, a papírfelhasználás 50 százaléka csomagolási célokat szolgál, és ezeknek 36 százaléka települési szilárd hulladékként végzi. Annak érdekében, hogy a kárba vesző mennyiséget az élettartamuk meghosszabbításával csökkenteni lehessen, az uniós szabályozás szerint 2030-ig minden csomagolóanyagnak újrahasznosíthatónak kell lennie.

Emiatt az idei rendezvény kiemelt témája a csomagolás, vagyis elsősorban olyan akcióötleteket várnak az önkéntesektől, amelyek középpontjában a csomagolóanyagok újrahasznosítása, újrahasználata, a csomagolóanyag-felhasználás csökkentése és a csomagolásból adódó hulladék keletkezésének megelőzése, valamint mérséklése áll. Emellett minden egyéb, a hulladékcsökkentéshez kapcsolódó önkéntes kezdeményezést is várnak a szervezők. Az államtitkár emlékeztetett, hogy Magyarországon 2010 óta az újrafeldolgozott hulladék aránya több mint kétszeresére nőtt, és ezután még tovább emelkedhet a hulladékok gyűjtési és hasznosítási aránya. Ez növeli a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatát, mérsékli az elsődleges nyersanyagok felhasználását, ezáltal segíti a hulladéklerakás és az illegális hulladékelhagyás visszaszorítását, valamint csökkenti a környezeti terheket.

A november 18-26. között megrendezendő esemény magyarországi koordinátori szerepét az Energiaügyi Minisztérium felkérésére az Energiastratégia Intézet tölti be. Az akcióötleteket október 16. és november 6. között lehet regisztrálni öt kategóriában (közigazgatási szerv/hatóság, egyesület/civil szervezet, gazdálkodó/ipari szervezet, oktatási intézmény, valamint magánszemély), ezek közül a legjobbakat idén is delegálják a nemzetközi versenyre. További információk a szelektalok.hu felületén érhetők el – olvasható a közleményben.

Forrás: alternativenergia


Vissza az előző oldalra