Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Minden eddiginél nagyobb szén-dioxid-semlegesítő üzem épül Izlandon

  • Forrás: Raketa.hu
  • Szerző: Kovács Andrea
  • Klímavédelem

A szigetországban megkezdték a Mammoth építését, amely a becslései szerint az új üzem 18-24 hónap alatt épülhet fel és évente 36 ezer tonna szén-dioxid megkötésére lesz alkalmas.

Tavaly Izlandon beindították a világ legnagyobb szén-dioxid-semlegesítő üzemét, az Orcát, amely a klímaváltozásért felelős gázt közvetlenül a levegőből kivonva, úgynevezett direct air capture technológiával évente mintegy négyezer tonna CO²-t tud kivonni a légkörből. Az Orcát építő Climeworks most egy ennél is sokkal ambiciózusabb projektet jelentett be, ugyanis egy kedden közzétett sajtóközlemény alapján a szigetországban megkezdték a Mammoth építését, amelynek a kapacitása mintegy tízszerese lesz az Orcáénak - írja az Interesting Engineering.

A svájci vállalat becslései szerint az új üzem 18-24 hónap alatt épülhet fel és évente 36 ezer tonna szén-dioxid megkötésére lesz alkalmas. Az Orcához hasonlóan az üzem a CO²-t nagy teljesítményű ventilátorok segítségével gyűjti össze, majd különböző kémiai szűrők segítségével ejti csapdába. A begyűjtött szén-dioxidot ezután 80-100 Celsius-fokos hőmérsékletre hevítik, majd vízzel keverve a földbe pumpálják, ahol a bazalttal reakcióba lépve néhány év alatt karbonátásványokká alakul. Az Orcához hasonlóan a Mammoth is 100%-osan megújuló, geotermikus energiából fogja nyerni a működéséhez szükséges áramot, amit a Hellisheiði erőmű biztosít.


Vissza az előző oldalra