Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Molekuláris napenergia-tároló rendszer

  • Forrás: impressmagazin.hu
  • Szerző: Kovács Andrea
  • Klímavédelem, Energia

Svéd kutatók megoldást találtak a napenergia tárolására, amely időjárástól függetlenül, akár évek múlva is árammá alakítható.

A Gothenbergi Chalmers Műszaki Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan energiarendszert, amely lehetővé teszi a napenergia akár 18 évig történő tárolását, amely évek múlva is bárhol árammá alakítható, írja a Euronews.

A napenergia egy megújuló erőforrás, de többnyire csak akkor működik, ha süt a nap. A napenergia hosszú távú tárolását azonban ez idáig nem sikerült megoldani.

Molekuláris napenergia-tároló rendszer
Az új molekuláris napenergia-tároló rendszer (Molecular Solar Thermal Energy Storage System) egy tudományos áttörés. A svéd kutatócsoportnak sikerült elérniük, hogy a rendszer egy termoelektromos chip generátorhoz csatlakoztatva villamos energiát termeljen.

„A molekuláris áramtermelés egy radikálisan új módja annak, hogy elektromos áramot állítsunk elő napenergiából. Az új technológia lehetővé teszi, hogy az eltárolt napenergiából bármikor, akár több év elteltével is, áramot termeljük, függetlenül az időjárástól, a napszaktól, az évszaktól, vagy a földrajzi elhelyezkedéstől” – mondta Kasper Moth-Poulsen, a Chalmers Kémiai és Vegyészmérnöki Tanszékének professzora.

Folyékony formában tárolják a napfényt – évek múlva is árammá alakítható
A kutatócsoport kifejlesztett egy speciális molekulát, amely szénből, hidrogénből és nitrogénből áll. Ez a molekula napfény hatására megváltoztatja a szerkezetét, és egy egy „energiagazdag izomerré” változik, egyfajta energiabomba lesz.

Ez a napenergiával feltöltődött molekula folyékony formában tárolható későbbi használatra, és évekkel később, akár 18 év múlva is elektromos áram generálható belőle.

Ultravékony chip-generátorok termelik az áramot
Az elraktározott napfényt egy ultravékony chip-generátor segítségével alakítják elektromos árammá. A chip eközben az energiával feltöltött molekulát visszaállítja az eredeti állapotára, így a zárt körű rendszer újra felhasználható lesz napenergia befogására és tárolására. Ezzel a molekuláris technológiával jelenleg akár 18 évig lehet tárolni a napenergiát.

„A chip generátor – amely árammá alakítja a speciális molekula formában tárolt napenergiát – kisebb elektronikus eszközökbe integrálható. Többek között okostelefonok, okosórák, fejhallgatók működtethetők vele” – mondta Zhihang Wang, a Chalmers Műszaki Egyetem kutatója.

Leválthatja az akkumulátort és a napelemet…
„Egyelőre csak kisebb mennyiségű energiát termeltünk a chip-generátorral, de az eredmények mutatják, hogy a koncepció működik. Ez a radikálisan új technológia potenciálisan helyettesítheti a későbbiekben az akkumulátorokat és napelemeket” – mondta Moth-Poulsen.

Az új technológia megnyithatja az utat az öntöltő elektronika felé, amely igény szerint tárolt napenergiát használ.


Vissza az előző oldalra