Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Tengeri só jelentheti a jövő akkumulátorát

  • Forrás: Euronews Green
  • Szerző: Lucz Bianka

Elképzelhető, hogy elektronikai eszközeinket nemsokára egy jelentősen olcsóbb megoldás, a  tengeri sót tartalmazó akkumulátor fogja tölteni.

A kutatók új akkumulátort építettek, amely négyszer akkora energiatároló kapacitással rendelkezik, mint a lítium.

A nátrium-kénből – a tengervízből feldolgozható olvadt sóból – készült akkumulátor olcsóbb és környezetbarátabb, mint a meglévő opciók. Dr. Shenlong Zhao, a Sydney-i Egyetem kutatója szerint ez áttörést jelenthet a megújuló energia területén.

"Nátrium akkumulátorunk képes drasztikusan csökkenteni a költségeket, miközben négyszer akkora tárolási kapacitást biztosít mint a lítium. Ez egy jelentős áttörés a megújuló energiaforrások fejlesztése terén, amely bár hosszú távon csökkenti a költségeket, számos pénzügyi akadálya volt a piacra lépésnek.”


Miért fontosak az akkumulátorok a megújuló energia szempontjából?

Az éghajlat felmelegedésével sürgősen át kell térni a megújuló energiaforrásokra, mint például a szél- és a napenergia. A megújuló energiaforrások azonban nem mindig olyan egységesek, mint más források, ami azt jelenti, hogy akkumulátorokra van szükség ennek az elektromos áramnak a későbbi felhasználáshoz történő tárolására. A legtöbb akkumulátor ritkaföldfémekből, például lítiumból, grafitból és kobaltból készül.

A klímasemlegesség eléréséhez az EU -nak 2030-ig 18-szor több lítiumra lesz szüksége, mint jelenleg, 2050-re pedig csaknem 60-szor többre. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szeptemberben kijelentette, hogy "a lítium és a ritkaföldfémek hamarosan fontosabbak lesznek, mint az olaj és a gáz".

Azonban ezek a fémek jelentős negatív hatást gyakorolhatnak a természetre. A lítium kitermelése vízhiányhoz, a biológiai sokféleség csökkenéséhez, az ökoszisztéma funkcióinak károsodásához és a talaj degradációjához vezethet. Ha a fémet párologtató tavakban állítják elő, körülbelül 2,2 millió literre van szükség egy metrikus tonna előállításához.

Mik azok az olvadt sóelemek?
Az olvadt sóelem nem új koncepció. 50 éve létezik, de mindig az úgynvezett „rosszabb alternatívát” jelentette, rövid energia-életciklussal.

A szóban forgó akkumulátor viszont más, ugyanis a tudósok megváltoztatták az elektródákat, hogy javítsák a kén – a tárolási kapacitást meghatározó kulcselem – reakcióképességét. Az eredményül kapott termék „szobahőmérsékleten rendkívül nagy kapacitást és rendkívül hosszú élettartamot mutatott” – tanácsolják a Sydney Egyetem kutatói.

Mivel a tengeri só mindenhol megtalálható, skálázható alternatívát jelenthet a lítium-ion akkumulátorokkal szemben.

„Amikor nem süt a nap, és nem fúj a szellő, kiváló minőségű tárolási megoldásokra van szükségünk, amelyek nem kerülnek a Föld költségébe, és könnyen elérhetők helyi vagy regionális szinten” – mondta Dr. Zhao.

„A bőséges erőforrások felhasználásával, például a tengervízből feldolgozható nátrium felhasználásával előállított tárolási megoldások szélesebb körben is nagyobb energiabiztonságot garantálhatnak, és több ország csatlakozhat a szén-dioxid-mentesítés felé történő elmozduláshoz.”

A kutatók most az új sejtek fejlesztését és kereskedelmi forgalomba hozatalát tervezik.


Vissza az előző oldalra