Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

"Tudatosság a jövő energiája" című PROJEKT BEMUTATÁSA

  • Forrás: SKIK
  • Szerző: Kovács Andrea
  • PROJEKT BEMUTATÁSA

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) 2019-ben nyert támogatást a KEHOP keretében az energiatudatosság növelését célzó szemléletformáló programok megvalósítására. A 2019. szeptembertől kezdődő, 12 hónapot átívelő pjokekt címe: Tudatosság, a jövő energiája.

ÖSSZEFOGLALÓ

Projekt azonosítója: KEHOP-5.4.1-16-2016-00125
Kedvezményezett neve: Somogyi kereskedelmi és Iparkamara
Projekt címe: Tudatosság, a jövő energiája!
Megítélt támogatás: 5 000 000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
A megvalósítás időtartama: 2019. szeptember 1 - 2021. szeptember 30.

A pályázó szervezet

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK), megalakulása óta, mint szolgáltató és információs központ, sokoldalú feladatai mellett kiemelt figyelmet fordít a folyamatos szemléletformálásra. Klíma – és energiatudatosságot fejlesztő előadásokat, rendezvényeket szervez évente számos alkalommal, nagy sikerrel, növekvő számú érdeklődő számára. Évente díjazza a környezetért legtöbbet tevőket.

 A prokekt indokoltsága 

A környezet – és energiatudatos fogyasztói társadalom kialakítása és folyamatos fejlesztése teszi csak lehetővé, hogy jelentősen megváltozzanak mindennapi életünk fogyasztási szokásai, amelyek képesek a klímaváltozás és az egyre szűkösebben rendelkezésünkre álló erőforrások miatt felmerülő energiaellátási kockázatok mérséklésére. Bár az egyéni és közösségi fogyasztók szemléletváltásával és a tudatos fogyasztói magatartás előretörésével mindezen kockázatok csökkenthetők, tagadhatatlan tény: a fenntartható fejlődés szempontjai csak és kizárólag a gazdasági, az állami szereplők és a civil szervezetek közös, integrált fellépésének eredményeképpen válhatnak fenntartható társadalmi normává. A célzott szemléletformálási intézkedések fókusza a fogyasztóra vetül, s ez csak a társadalom egészét átfogó szemléletformálási programok végrehajtásával és fenntartásával lehet sikeres. 

A projekt célkitűzése

A projekt célja, hogy a somogyi fogyasztók, kiemelten Kaposvár és környéke, Nagyatád és környéke, valamint Barcs és környéke, ismerjék fel: egyéni, jól felfogott érdekük a környezettudatos, fenntartható fejlődést szolgáló energiafogyasztás kialakítása, amely hosszabb távon olcsóbb, enyhíti a nehéz életkörülményeket, javítja az életminőséget. Az energiatakarékosság és energiahatékonyság megjelenik a lakóépületek állapotának javításában, korszerűsítésében, energiahatékonyságot eredményező fejlesztésekben, az energiafelhasználás mérésében és csökkentésében. Fontos a megújuló energiafelhasználással kapcsolatos ismeretek átadása, frissítése: Mit? Hogyan? Mennyiért? Haszon és költség: megtérülés. Megújuló-energia és hatékonyság. Praktikák, jó gyakorlatok, pályázatok.  

Tervezett tevékenységek

A projekt során 2 programot és 1 workshopot szervez a SKIK  Somogy három településén energiatakarékosság, megújuló energia témakörben.  

Az ismeretterjesztő előadásokkal, vetélkedőkkel, bemutatókkal, kiállítással egybekötött rendezvényeken a legfiatalabbaktól a legidősebbekig valamennyi célcsoport találhat majd érdekes információkat és elfoglaltságot. A rendezvényeken minimálisan összesen 500 fő aktív részvételévő várható.

A projekt zárásaként, az egyik programként Energetikai napot kerül megszervezésre Kaposváron, Legyen a Nap a Te napod! címmel családi vetélkedőkkel, kerékpáros és egyéb versenyekkel, szellemi totóval, kiállításokkal, előadásokkal, prezentációkkal.  

Az Interneten kamarai aloldalt készül, amely naprakészen tájékoztat a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, szakértők válaszolnak a feltett kérdésekre, folyamatos pályázatfigyelést biztosít. Ezzel együtt tematikus Facebook oldalt hozunk létre.  

A helyi-megyei média szerepe kimagasló a környezettudatos szemléletmód kialakításában, az ahhoz szükséges ismeretek átadásában, a környezettudatos fogyasztás és az ésszerű energiafelhasználás témaköreinek folyamatos napirenden tartásában ezért  a média bevonásával tájékoztatjuk a lakosságot a programokról és az elért eredményekről. 

A fenti eseményekhez kapcsolódva kreatív játékos foglalkozásokat is lesznek gyermekeknek mind a három településen.

 infoblokk_kedv_final_RGB_KA


Vissza az előző oldalra