Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

A kormány szigorítja a légszennyezést érintő környezetvédelmi előírásokat - VÁRJUK VÉLEMÉNYÉT!

  • Forrás: EM
  • Szerző: Kovács Andrea
  • Klímavédelem

Az Energiaügyi Minisztérium az ipari létesítmények kibocsátására vonatkozó határértékek szigorítását javasolja. A rendelet tervezet társadalmi egyeztetés alatt van - a SKIK várja az érintett vállalkozások véleményét.

Az Energiaügyi Minisztérium a környezetvédelmi célkitűzéseinek elérése, valamint a magyar emberek egészségének védelme érdekében szigorítja az ipari létesítmények kibocsátására vonatkozó határértékeket.

A kormánynak minden beruházó irányába határozott elvárása, hogy a tevékenységükre vonatkozó környezetvédelmi, munkavédelmi és egyéb szabályokat betartsa. Ezt a hatóságok folyamatosan ellenőrzik és amennyiben az ipari üzemek működése nem a jogszabályi előírásoknak, illetve az engedélyben foglaltaknak megfelelően történik, a hatóság a környezet és a magyar emberek védelme érdekében megteszi a megfelelő lépéseket. 

Az Energiaügyi Minisztérium az eddigi gyakorlatnak megfelelően, a hatósági tapasztalatok, valamint a lakossági észrevételek figyelembevételével idén is felülvizsgálta az ipari létesítmények kibocsátási határértékeit, melynek alapján a határértékek szigorítását javasolja. 

A németországit alapul vevő szabályozási javaslat az Európai Unióban a legszigorúbb határértékeket állapítja meg. Ez a magyar emberek egészségének és a környezet védelmének további erősítését szolgálja.

A levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről, illetve az egyes tevékenységek illékony szerves vegyület kibocsátásának korlátozásáról szóló rendeletek tervezett módosítását a tárca  társadalmi egyeztetésre bocsátotta.  

2023. december 5-ig várjuk az érintett vállalkozások véleményét, javaslataikat  a következő jogszabály tervezetekkel kapcsolatban (skik@skik.hu):


Vissza az előző oldalra