Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

 Az Európai Bizottság közzétette a 2023. nyári gazdasági előrejelzést.

  • Forrás: Európai Bizottság/ MTI
  • Szerző: Lucz Bianka

Az EU gazdasága csökkenő lendülettel bár, de továbbra is növekedésben van.

 A dokumentum a tavaszi előrejelzésben szereplő 1%-ról 0,8%-ra mérsékli az uniós gazdaság 2023. évi növekedésére vonatkozó adatot, a 2024-es növekedést pedig 1,7% helyett 1,4%-ra becsüli. Módosítja az euróövezetben tapasztalható növekedésre vonatkozó előrejelzést is, a 2023-as növekedést 1,1% helyett csak 0,8%-ra teszi, a 2024-est pedig 1,6% helyett 1,3%-ra.

Az infláció várhatóan tovább csökken az előrejelzési horizonton. A harmonizált fogyasztói árindex (HICP) inflációja az előrejelzések szerint 2023-ban eléri a 6,5%-ot (a tavaszi 6,7%-hoz képest), 2024-ben pedig a 3,2%-ot (3,1%-hoz képest). Az euróövezetben az infláció előrejelzése szerint 2023-ban 5,6% (5,8%), 2024-ben pedig 2,9% (2,8%).

Download (42)

Csökkent a növekedési lendület

A legfrissebb adatok megerősítik, hogy 2023 első felében a gazdasági tevékenység visszafogott volt az EU-t ért gazdasági hatások miatt.

A belföldi kereslet, különösen a fogyasztás gyengesége azt mutatja, hogy a legtöbb áru és szolgáltatás magas és továbbra is növekvő fogyasztói ára a tavaszi előrejelzésben vártnál nagyobb hatást gyakorol. Ez a csökkenő energiaárak és az erős munkaerőpiac, az alacsony munkanélküliségi ráta, és a bérek növekedésének ellenére is így mutatkozott.

Mindeközben a gazdaság bankhitel-ellátásának meredek lelassulása azt mutatja, hogy a monetáris politika szigorítása átjárja a gazdaságot. A felmérési mutatók most a nyáron és az elkövetkező hónapokban lassuló gazdasági aktivitásra utalnak, az ipar folyamatos gyengeségével és a szolgáltatások lendületének halványulásával,

A világgazdaság a vártnál valamivel jobban teljesített az év első felében, a gyenge kínai teljesítmény ellenére. A globális növekedési és kereskedelmi kilátások azonban nagyjából változatlanok a tavaszhoz képest, ami arra utal, hogy az EU gazdasága nem számíthat a külső kereslet erőteljes támogatására.

Összességében a gyengébb növekedési lendület az EU-ban várhatóan 2024-ig is elhúzódik, és a szigorú monetáris politika hatása továbbra is visszafogja a gazdasági tevékenységet. Jövőre azonban enyhe növekedési fellendülés várható, mivel az infláció folyamatosan mérséklődik, a munkaerőpiac továbbra is erős marad, és a reáljövedelmek fokozatosan helyreállnak.

Az infláció tovább csökken

Az infláció 2023 első felében tovább mérséklődött a csökkenő energiaárak, valamint az élelmiszerek és ipari termékek mérséklődő inflációs nyomása következtében. Az euróövezetben júliusban 5,3%-ot ért el, ami pontosan a fele a 2022 októberében mért 10,6%-os csúcsnak, augusztusban pedig stabil maradt. 

Az energiaárak 2023 hátralévő részében tovább csökkennek, de lassuló ütemben. Az előrejelzések szerint 2024-ben ismét enyhén növekedni fognak a magasabb olajárak miatt. A szolgáltatások inflációja eddig tartósabb volt a korábban vártnál, de továbbra is mérséklődik, mivel a monetáris politika szigorítása és a COVID utáni enyhülés hatására mérséklődik a kereslet. 

Az élelmiszerek és nem energiaipari termékek árai továbbra is hozzájárulnak az infláció mérsékléséhez az előrejelzési horizonton, ami az input árak csökkenését és az ellátási láncok normalizálódását is tükrözi.

Kockázatok és bizonytalanság által megkérdőjelezett kilátások

Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúja és a szélesebb körű geopolitikai feszültség továbbra is kockázatot jelent, és továbbra is bizonytalanság forrása. Ezenkívül a monetáris szigorítás a vártnál nagyobb terhelést jelenthet a gazdasági aktivitásra, de az infláció gyorsabb mérséklődéséhez is vezethet, ami felgyorsítaná a reáljövedelmek helyreállítását. Ezzel szemben az árnyomás tartósabbá válhat.

A növekvő éghajlati kockázatok, amelyeket a szélsőséges időjárási viszonyok, valamint a nyári, példátlan erdőtüzek és árvizek mutatnak, szintén rontják a kilátásokat.

 


Vissza az előző oldalra