Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Decembertől megújult nemzeti importrendszer segíti a vámeljárásokat

  • Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal
  • Szerző: Lucz Bianka

2023. december 1-jétől – az uniós vámjogi elvárásoknak megfelelve – a harmadik országokból érkező importszállítmányok vámkezelését egy új, még modernebb és biztonságosabb informatikai rendszer segíti.

2023. december 1-jétől – az uniós vámjogi elvárásoknak megfelelve – a harmadik országokból érkező importszállítmányok vámkezelését egy új, még modernebb és biztonságosabb informatikai rendszer segíti. Az eVÁM AIS képes az egyre növekvő külkereskedelmi áruforgalom megbízható kezelésére és hatékonyabb ellenőrzésére.

December 1-jétől importeljárás kizárólag az új rendszerben kezdeményezhető. Az eVÁM AIS-t a kiscsomagos e-kereskedelmi forgalom kezelésére kifejlesztett, nagy adattömeget kezelő eVÁM alapjain alakította ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az eVÁM-ot a 22 euró alatti, kis értékű e-kereskedelmi küldemények áfamentességének megszűnése hívta életre, 2021. július 1. óta ugyanis az Európai Unió területére érkező e-kereskedelmi küldeményekről is – EU által kialakított – csökkentett adattartalmú vám-árunyilatkozatot kell benyújtani a vámhatósághoz.

Az eVÁM sikerét jelzi, hogy az indulása óta több mint 120 millió ilyen nyilatkozatot dolgozott fel, ezzel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország az e kereskedelmi forgalom közép-európai elosztóközpontja legyen.A rendszer sikeressége és az uniós vámjogszabályok új rendelkezésein alapuló fejlesztési kötelezettség alapján a NAV úgy döntött, hogy valamennyi importszállítmány vámkezelését ebbe a modern informatikai környezetbe helyezi. A hazai vámügyi szövetségekkel és vámszoftverházakkal közösen végzett tesztelés után a 2004 óta működő CDPS-t (Customs Declaration Processing System) 2023. december 1-jétől teljeskörűen felváltja az új nemzeti importrendszer, az eVÁM AIS (Automatic Import System). Ez hozzájárul a gazdasági folyamatok gyorsításához, és tovább élénkíti a külkereskedelemet úgy, hogy az államkasszát illető közterhek beszedése zavartalan marad.

Az átállás a piaci szereplők és szövetségek bevonásával 2023. november 1-jén kezdődött meg, és 2023. november 30-án sikeresen zárult. Az új rendszer bevezetése ütemezetten, zökkenőmentesen, a kereskedelmi folyamatok zavartalanságának biztosításával valósult meg. A külkereskedelmi folyamatok felügyeletét és ellenőrzését 19 éven át szolgáló CDPS-t a NAV lekapcsolta, így 2023. december 1-jétől importeljárás kizárólag az eVÁM AIS-rendszerben kezdeményezhető. 


Nemzeti Adó- és Vámhivatal


Vissza az előző oldalra