Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Hamarosan 1 milliárd euró uniós forrás érkezik Magyarországra

  • Forrás: portfolio.hu
  • Szerző: Kovács Andrea
  • pályázatok, hitelek

Az Európai Bizottság jóváhagyta a kormány augusztusban beadott módosítást a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz esetében, így mintegy 1 milliárd eurónyi uniós támogatáshoz juthat hozzá Magyarország a RePowerEU fejezet fejlesztéseire.

Az Európai Bizottság technikai egyeztetésén  jóváhagyta a Magyarország által benyújtott módosítást a helyreállítási és ellenállóképességi eszköznél, amelyben 3,9 milliárd eurónyi hitelrészt és 0,7 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatást igényelt a kormány.

A döntés értelmében közel 1 milliárd eurónyi előleget utalhat a bizottság, melynek első részletei a jövő év elején érkezhetnek meg, még azelőtt, hogy Magyarország teljesítené a jogállamisági eljárásban meghatározott 27 szupermérföldkövet, amelyek a nem visszatérítendő támogatásokat blokkolják. 

Mi az a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz?

Az Európai Unió válságkezelő alapja több mint 700 milliárd euróval támogatja a tagállamok járvány utáni talpra állását és a klímavédelmi váltást

 A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (Recovery and Resilience Facility, RRF) egy 723,8 milliárd eurós pénzügyi csomag, amely a világjárvány utáni újraindulásban segíti az európai gazdaságot.

  • A tagállamoknak tervet kellett készíteniük a zöld, illetve a digitális fordulatról, ennek fejében részesülhetnek az alapból. 
  • Minden kijelölt területre meghatározott százalékban kell költeni.
  • Minden egyes tagállamnak megvan a maga prioritássorendje, például a fenntartható közlekedés, a közzsolgáltatások digitalizálása, a biodiverzitás védelme vagy az épületek energiahatékonnyá tétele szereplhetnek a listán. A terv azután kaphat támogatást, hogy az Európai Bizottság elfogadta azt.
  • A források szakaszosan hozzáférhetőek attól függően, hogy egy adott tagállam hol tart terve megvalósításában. Az összes tervezett reform és befektetés határideje: 2026.

Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Terve
Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének célja elsősorban a koronavírus járvány gazdasági és társadalmi hatásainak ellensúlyozása, illetve a gazdaság ellenállóképességének, fenntarthatóságának és a zöld és a digitális átmenettel kapcsolatos kihívásokra és lehetőségekre való felkészültségének a növelése.

A terv céljai között szerepel a 21. századi minőségi oktatás biztosítása, a hátrányosabb helyzetű települések és régiók fejlesztése, a gyermekvállalás támogatása, a felszíni és felszín alatti vízkészletek védelme, a klímaváltozás negatív hatásainak ellensúlyozása, az energiafüggetlenség és önállóság növelése, a körforgásos gazdaságra történő átállás biztosítása, a korszerű digitális technológiák alkalmazása és fejlesztése, valamint az egészségügyi szolgáltatások színvonalának növelése. 

A magyar helyreállítási terv teljes mértékben megfelel a közös uniós célkitűzéseknek és minden területen megjelennek a klímavédelmi és a digitalizációs fejlesztések. Ennek eredményeképpen a tervben foglalt intézkedések klímacélokhoz való hozzájárulás 48,1%, míg a digitalizációs célhoz a terv 29,8%-a járul hozzá.

A magyar terv a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (Recovery and Resilience Facility: RRF) származó vissza nem térítendő forrásokat 9 komponens mentén használja fel.


Vissza az előző oldalra