Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Javuló magyar külkereskedelem

  • Forrás: portfolio.hu
  • Szerző: Kovács Andrea
  • külpiac, Gazdaság

A Portfolio elemzése szerint egyetlen hónap alatt 1,5 milliárd eurós többlet alakult ki a magyar külkereskedelemben, ami történelmi csúcsot jelent. A KSH előzetes adatai alapján az export kedvezően alakul, miközben az import gyengélkedik.

Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

Egyre inkább magunk mögött hagyjuk az energiaválság hatásait, amely megjelenik a külkereskedelmi statisztikákon is. A múlt évben minden hónapban jelentős mértékű hiányt láttunk a külkereskedelmi mérlegben, majd idén februárban fordultunk át többletbe. Azóta folyamatosan emelkedik a szufficit, amely júniusban elérte az 1,5 milliárd eurót. Ilyen magas havi többletet az elmúlt évtizedekben egyszer sem láttunk. Az 12 havi gördülő hiány ezzel 2 milliárd euróra csökkent, mindez pedig hatalmas javulás a múlt év végén látott 8,7 milliárd euró után. 

Júniusban az export értéke 11%-kal nagyobb, míg az importé 4,7%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

Az import gyengélkedik, ami az energiaárak csökkenése mellett a belföldi kereslet esésével függ össze. A magyar gazdaság elmúlt időszakban látott visszaesésének tükrében nem meglepő a behozatal csökkenése, és nagyon úgy tűnik, hogy a fordulatra itt még várni kell.

A következő hónapokban is folytatódhat a (12 havi) külkereskedelmi mérleg javulása, és hamarosan el is tűnhet a deficit. Miután az energiaárak érdemben csökkentek, illetve az export várhatóan gyorsabban élénkül majd, mind az import, így az év második fele többletet hozhat.

kukerjunius-617015

exporthavijunius-617017

importjunius-617019


Vissza az előző oldalra