Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Jobb lett a vártnál a magyar GDP 2020-ban

  • Forrás: Portfolio
  • Szerző: Kovács Andrea
  • EU, elemzés

A vártnál kevésbé esett vissza a magyar gazdaság a 2020. évi GDP adatok alapján, melyet a KSH tett közzé. Európában a középmezőnyben vagyunk az Eurostat összesítése szerint.

Magyarország bruttó hazai terméke 2020 IV. negyedévében a nyers adatok szerint 3,7, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 1,1 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye. Az utolsó negyedévi növekedéshez leginkább az ipar, valamint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág járult hozzá.

2020. egész évre vonatkozóan a GDP volumene 5,1 százalékkal maradt el az előző évitől a KSH szerint.  

Február 16-án az Eurostat is közölte a tagállamokra vonatkozó GDP adatait, amely szerint az éves visszaesés tekintetében 12. helyen állunk a rangsorban.

EUROSTAT Gdp változás 2020

A harmadik negyedévhez mért teljesítmények listáján Magyarország holtversenyben az ötödik helyen áll 1,1%-os növekedésével Lettországgal. Románia és Bulgária teljesítménye kimagasló volt a többi országéhoz képest, különösen a román gazdaság 5% feletti ugrása volt kimagasló. A másik véglet az előbb említett Ausztria, ahol a szigorú lezárások miatt 4,3 százalékos volt a gazdaság visszaesése, mellettük az olaszok és a franciák szenvedtek el egy százalék feletti visszaesést.

EUROSTAT GDP 2020 IV

Forrás: Eurostat, Portfolio


Vissza az előző oldalra