Weboldalunk a használat elősegítése és a jobb felhasználói élmény érdekében sütiket, "cookie"-kat használ.
További információkat Adatkezelési nyilatkozatunkban talál.

Módosult a rezsiköltség csökkentő pályázati felhívás

 • Forrás: nffku.hu
 • Szerző: Kovács Andrea
 • pályázatok, hitelek

2023. január 13-án módosult a Pályázati felhívás, amely lehetővé tette, hogy a vendéglátó és szálláshely-szolgáltató vállalkozások is támogatáshoz jussanak.

A módosítása következő változásokat tartalmazza:

 •    a Pályázati felhívás címe „KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022-2023” címre módosult;
 •     a regisztráció benyújtási határideje 2023. április 30.
 •     a támogatási kérelem benyújtásának végső határideje az „A” komponens esetében 2023. június 30. napjára, a „B” komponens esetében 2023. december 15. napjára módosult;
 •    feldolgozóipari vállalkozások esetében az „A” komponens támogatási időszaka meghosszabbításra került három hónappal, ebből következően igényelhető támogatás a 2023. január, február, március havi, számlával igazolható földgáz-, villamosenergia-, illetve távhőköltségek vonatkozásában is;
 •    a támogatásban részesíthető vállalkozások köre kiegészült a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba (TEÁOR 55-56) tartozó vállalkozásokkal, így jogosultak pályázni azok a vállalkozások is, amelyek fő tevékenységi köre 2021. december 31. napjától a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba tartozik vagy a 2021. évi értékesítés nettó árbevételének legnagyobb része szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás tevékenységből származik;
 •    a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba (TEÁOR 55-56) tartozó vállalkozások kizárólag a 2023. január, február, március havi, számlával igazolható földgáz-, villamosenergia-, illetve távhőköltségek esetében igényelhetnek támogatást;

Kik igényelhetik a támogatást?

„A” komponens: a megnövekedett energiaköltségek fedezésére nyújtott támogatást kizárólag olyan KKV vállalkozások igényelhetik, amelyek:

 • 2021. december 31-től a feldolgozóiparban működnek vagy a 2021. évi nettó árbevételük nagyrésze feldolgozóipari tevékenységből származik és
  TEÁOR száma 10-33-al vagy 55-56-al kezdődik; vagy
 • 2021. december 31-től fő tevékenységük szálláshely-szolgáltatás vagy vendéglátás, vagy a 2021. évi nettó árbevétel nagyrésze szálláshely-szolgáltatás vagy vendéglátás tevékenységekből származik,
 • a vállalkozásnak rendelkeznie kell 2021. évi lezárt üzleti évvel;
  a 2021. évi adatok alapján a vállalkozás energiaköltségének el kell érnie a nettó árbevétel 2 százalékát.

A támogatásban vállalni kell egy energiaköltség csökkentő beruházás végrehajtását is, a támogatás B része ebben nyújt segítséget a pályázóknak. A vállalkozásnak olyan energiahatékonysági beruházás megvalósítását kell vállalnia, amelyre a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel konstrukcióban támogatást igényelhet.

"B" komponens:  Az energiahatékonysági beruházásra biztosított önerőt kiegészítő támogatást azon KKV-k igényelhetik, amelyek:

 • részesül a megnövekedett energiaköltségek fedezésére nyújtott támogatásban;
 • megfelel a hatályos Széchenyi Kártya Program Üzletszabályzatában előírtaknak. 

Mit jelent az „A” és „B” komponens?

A / Vissza nem térítendő közvetlen támogatás a 2022. október, november, december havi energiaköltség növekmények fedezésére. (Önállóan, a „B” nélkül is igénybe vehető.)

B / Az energiahatékonysági beruházás hitellel érintett elszámolható összköltségen belüli önerőt kiegészítő vissza nem térítendő közvetlen támogatás. (Önállóan NEM vehető igénybe, feltétele az „A” pályázat támogatói okiratának megléte, valamint a beruházásra vonatkozó hitelszerződés.)

Figyelem! Az „A” komponens szerinti növekmények fedezésére benyújtott igénylés pozitív elbírálása nem jelent automatikus jogosultságot beruházási hitelre, azt a hitelintézet saját hatáskörében vizsgálja.

A támogatás jellege, mértéke

A komponens: Vissza nem térítendő közvetlen támogatás

       I.          a feldolgozóipari vállalkozások 2022. október, november, december és 2023. január, február, március havi, illetve

      II.          a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba tartozó vállalkozások 2023. január, február, március havi

energiaköltség-növekményének fedezésére. Nincs megkötés, hogy a Pályázó mely támogatható energiaköltségek vonatkozásában igényli a támogatást.

"B" komponens:  Az energiahatékonysági beruházás hitellel érintett elszámolható összköltségen belüli önerőt kiegészítő vissza nem térítendő támogatás (a feldolgozóipari és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba tartozó vállalkozások részére egységesen).

A vállalkozások hitelt vehetnek fel a Széchenyi Kártya Programban, amelyhez vissza nem térítendő 15%-os önerő támogatást igényelhetnek a pályázat által.  A hitelszerződés megkötéséről és hatályba lépéséről kiállításra kerül egy igazolás, eszerint pedig hatályos lesz a Támogatói Okirat is. A Támogatói Okiratot követő 10 munkanapon belül folyósításra kerül a támogatás.

Milyen összegű, típusú energiahatékonysági beruházás vállalását várja el a Támogató?

Az „A” komponensben vállalt energiahatékonysági beruházásnak az adott Pályázó számviteli politikája alapján beruházásnak minősülő energiahatékonyságot növelő beruházásnak kell lennie. A választható beruházási típusokat a pályázati felületen, a vonatkozó listából kell majd kiválasztani.

A módosított Felhívás 10. fejezete alatt az „energiahatékonysági beruházás” fogalmához tartozó lábjegyzetben található a példák listája az energiahatékonysági beruházásokra vonatkozóan. 

Épületgépészet:

 •    Világítás (pl.: beltéri fényforrás, lámpatest cseréje, stb.)
 •    Hőszigetelés (pl.: homlokzat és tetőszerkezeti hőszigetelés, stb.)
 •    Használati melegvíz (pl.: keringtető szivattyú cseréje, használati melegvíz ellátás támogatása    napkollektorral, stb.)
 •    Nyílászárók (pl.: nyílászárók korszerűsítése és cseréje, stb.)
 •    Fűtési rendszer (pl.: fűtési rendszerek kazánjainak korszerűsítése, gázkazán és központi fűtési
 •    rendszer komplex korszerűsítése, termosztatikus szelepek felszerelése hőleadókra, gázkazán cseréje
 •    hőszivattyúra, ipari kazán cseréje, split klíma cseréje, stb.)
 •    Napkollektor (pl.: használati melegvíz ellátás támogatása napkollektorral, stb.)
 •    Egyéb

   Termelés-technológiához köthető:

 •    Gyártó-, termelőeszköz cseréje
 •    Sűrített levegő – Kompresszor cseréje
 •    Egyéb ipari folyamatokat támogató energetikai beruházás

A „B” komponensre vonatkozó energiahatékonyságot növelő beruházásokkal szemben támasztott követelmények (finanszírozható hitelcélok) a KAVOSZ Zrt. mindenkori hatályos Széchenyi Kártya Program Üzletszabályzatának Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel energiahatékonyság javítására, illetve technológiaváltás elősegítésére irányuló többlettámogatott alkonstrukciójánál megjelöltek az irányadóak  (https://www.kavosz.hu/letoltheto-dokumentumok/)!

A Kedvezményezett az energiahatékonysági beruházásra vonatkozó vállalás teljesítéséhez – mindkét komponens esetében – olyan energiahatékonysági beruházást is megjelölhet, amelyet a regisztráció benyújtását megelőzően megkezdett, de még be nem fejezett és 2024. december 31. napjáig befejez.

További információ és dokumentáció: https://nffku.hu/palyazati-felhivas

 


Vissza az előző oldalra